Fysiek zwaar werk

Sam (38): Hoe fitter ik ben, hoe beter ik mijn werk aan kan’

Sam werkt al 22 jaar als schilder. Hoewel het een fysiek zwaar beroep is, houdt hij het goed vol, onder andere door fysiek zwaar werk af te wisselen met minder belastende klussen.  

Na 17 jaar te hebben gewerkt voor een schildersbedrijf besloot Sam (38) in 2013 voor zichzelf te beginnen. Zo’n 5 jaar later heeft hij een goedlopend allround schildersbedrijf. Hoewel hij de baas is, staat hij zelf ook nog elke dag met een kwast in zijn hand. “Ik heb eigenlijk van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik vind het mooi om op een innovatieve manier ouderwets vakwerk te leveren. Ik ben nu 5 jaar bezig en heb al een flink aantal vaste klanten. Veel opdrachten betekent wel ook veel werk. In een normale week maak ik al snel 50 uur, maar het kan ook voorkomen dat ik ’s avonds of in het weekend doorwerk omdat een klus anders niet volgens planning afkomt.”
 

Lang in dezelfde houding

Omdat Sam net is verhuisd heeft hij afgelopen zomer uitzonderlijk veel gewerkt. Nadat hij zijn oude huis vlak voor de verkoop netjes had bijgeschilderd, kon hij een paar maanden later aan de slag in zijn nieuwe huis. “We hebben het huis van top tot teen laten verbouwen, waarbij ik het schilderwerk natuurlijk zelf heb verzorgd. Ik schilder een kleur gerust over als het toch anders uitpakt dan ik verwacht, dus ik heb die periode soms wel dagen van 18 uur gemaakt.”
 

Fysiek zwaar werk

Doordat je de hele dag fysiek bezig bent, is schilderen een fysiek zwaar beroep. Je zit of staat vaak lang in dezelfde houding. Zeker als je een plafond aan het witten bent, werk je boven je macht. “Dat voel je weleens ’s avonds in je rug, schouders of nek en een dag met je knieën op een betonnen vloer is ook niet aan te raden zonder kniebeschermers.” Een schilder tilt ook vaak zware dingen, zoals verfemmers, een ladder of steiger. “Om te voorkomen dat ik te lang in één houding aan het werk ben of te zwaar aan het tillen ben, wissel ik werkzaamheden die fysiek zwaarder zijn af met bijvoorbeeld verf halen bij de groothandel of een afspraak met een potentiele klant.”
 

Herstellen

“Wat ik eraan doe om te herstellen van dit fysiek zware werk? Ik probeer zo fit mogelijk te blijven en doe daarom veel aan fitness, ik kickboks en eet gezond. Ook probeer ik genoeg te slapen. Het scheelt dat ik mijn werk erg leuk vind. Ik geloof zelf dat hoe fitter je bent, hoe beter je zwaar werk aan kunt. Zelf schilder ik al 22 jaar en ik heb nog nooit een blessure of langdurige klacht gehad. Al zie ik wel bij collega’s dat de jaren op een gegeven moment gaan tellen; hoe ouder, hoe zwaarder. Maar ik hoop dit nog heel lang te kunnen doen!”
 

Tips voor minder belasting bij fysiek zwaar werk

1. Til niet met twee armen, maar met één arm. Zo kan de vrije arm tijdens het tillen steunen op je bovenbeen bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je rug minder wordt belast.
 

2. Moet je iets duwen of trekken? Doe dit dan geleidelijk met twee handen. Het rustig in gang brengen van een last is beter voor het lichaam dan er een ruk aan te geven. Ook worden rug en schouders op deze manier symmetrisch belast.


3. Vooral bij repeterend werk ligt de focus op het reiken. Die beweging kan erg belastend voor het lichaam zijn. Zorg er daarom voor dat je niet te vaak verder dan 30 cm van je lichaam hoeft de reiken.
 

Doe ook mee met SamenGezond

We zijn hard op weg het grootste gezondheidsprogramma van Nederland te worden. Doe je mee? De voordelen op een rij:

  • SamenGezond beloont gezond gedrag
  • Doe mee met leuke activiteiten en verdien (korting op) populaire producten
  • Het is voor iedereen, dus ook als je niet verzekerd bent bij Menzis

 Meer info Inloggen