Voorkom verbranding: 3 tips

Op wintersport is uv-straling extra sterk

Jaarlijks gaan bijna een miljoen Nederlanders op wintersportvakantie. Heerlijk natuurlijk, maar ook oppassen geblazen. De bleke winterhuid wordt op de skipiste blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling. Door kou merken mensen bovendien vaak te laat dat de huid verbrandt en smeren zich daarom minder snel in.

De gevaren van de zon worden regelmatig onderschat. Verbranding vergroot het risico op huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. En dit aantal blijft stijgen. In 2016 kregen ruim 55.000 mensen de diagnose huidkanker. Grofweg zijn er drie vormen: Basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarinoom en melanoom. Basaalcelcarinoom is de grootste groep met ongeveer 40.000 gevallen per jaar. Dit is een relatief onschuldige vorm van huidkanker en zaait niet uit. Melanoom is de meest ernstige vorm van huidkanker. Deze vorm is zeer onvoorspelbaar. In 2016 kregen 6787 mensen de diagnose melanoom.
 

Uv-straling in de sneeuw

Alle vormen van huidkanker hebben een sterke relatie met uv-straling. Overmatige blootstelling aan de zon, en vooral verbranding, vergroten de kans op huidkanker. Op wintersport is uv-straling sterker dan gewoonlijk. Dit komt omdat de lucht in de bergen vaak schoner en helderder is. Daarnaast weerkaatst de sneeuw wel 90% van de uv-straling. Deze factoren samen zorgen ervoor dat de onbedekte huid snel verbrandt. Daarnaast is de huid tijdens de winterperiode vaak bleker en daardoor extra kwetsbaar.
 

3 beschermtips voor op de piste

  1. Voorkom verbranding, zeker bij kinderen  Zorg dat de huid niet verbrandt. Zonverbranding van de huid is een grote risicofactor voor het krijgen van huidkanker. Ernstige verbranding in de jeugd verdubbelt zelfs de kans op melanoom, de meest erge vorm van huidkanker.  Bescherm de huid door te ‘smeren, kleren, weren’.
     
  2. Kies een vette zonnebrandcrème! Gebruik een vette zonnebrandcrème met SPF 30 voor de wintersport. Een product op waterbasis – zoals de meeste zomerse zonnebrandcrèmes -  bevriezen op de huid in de kou. Wintersportcrèmes bevatten daarom veel vetten, waardoor ze ook goed smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid; dat gebeurt snel als het koud is. En vergeet natuurlijk je lippen niet. 
     
  3. Herhaal het smeren. Zonnebrandcrème verdwijnt gedurende de dag van de huid. Met het op- en afdoen van je skibril, helm en muts veeg je de crème nog sneller van je gezicht. Smeer de huid een half uur voordat je naar buiten gaat in zodat de crème goed intrekt. Herhaal het insmeren zeker iedere 2 uur.