Zoetekauw of hartige snoeper?

6 gezonde tussendoortjes

Lekkere trek tussendoor, dat hebben we allemaal. Helaas zit veel tussendoor-food in de categorieën ‘boordevol suiker’, ‘hartstikke vet’ of ‘ongelooflijk zout’. Of je nu een zoetekauw bent of liever iets hartigs eet, met deze zelfgemaakte tussendoortjes ben je in ieder geval goed bezig. 

Voor zoetekauwen


Noten-fruitreep

Maak je eigen notenreep door 250 gram gedroogde pruimen samen met 175 gram ongezouten amandelen of hazelnoten fijn te malen. Druk de massa glad in een platte schaal en laat het even opstijven in de koelkast of vriezer. Snij in repen. Deze repen zitten boordevol vezels. En die noten? Die zijn officieel gezond verklaard door de Gezondheidsraad (elke dag een handje).   
 

Appel met kaneel

Dit tussendoortje smaakt naar appeltaart, maar dan gezond! Snijd een appel in 4 stukken. Strooi er wat kaneel over en verwarm 30 seconden in de magnetron. Walnoten smaken hier ook erg goed bij.
 

Begeleiding van de online voedingscoach

Minder zoetigheid eten? Of minder tussendoortjes? Met de online coach in de SamenGezond-app krijg je een steuntje in de rug. De coach stelt je vragen, geeft je praktische tips en helpt je met het behalen van je doelen. Heb je een doel behaald? Dan verdien je SamenGezond-punten. Lees meer » 
 

Bananen-muffins (kidsproof!)

De zoetigheid komt van de banaan, gezond! Prak voor 12 muffins 3 overrijpe bananen, meng er 200 gram amandelmeel, 50 gram (spelt)bloem en 1 eetlepel bakpoeder door. Klop 2 eieren los en roer deze met 50 gram honing door het beslag. Schep er 4 eetlepels rozijnen door en doe het beslag over in een muffinvorm of in papieren muffinvormpjes. Bak in een oven van 190 °C in 20-25 minuten gaar.

 

Voor hartige snoepers
 

Kerrie-kikkererwten

Laat 200 gram gekookte kikkererwten of kikkererwten uit blik uitlekken en meng ze met een mengsel van 2 eetlepels olijfolie en 1 theelepel kerriepoeder. Rooster ze in een hete oven (200 °C) in 20 minuten knapperig. Kikkererwten behoren tot de peulvruchten en het is supergezond om vaker peulvruchten te eten. Ze helpen LDL-cholesterol – dat de kans op hart- en vaatziekten kan verhogen – te verlagen.  
 

Italiaanse crostini’s (kidsproof!)

Snijd stokbrood in plakjes of halveer een paar sneden oud brood. Pers een teentje knoflook uit boven wat olijfolie en besmeer hiermee het brood. Rooster het brood in een droge koekenpan of in een oven van 200 °C graden in enkele minuten bruin. Snijd wat cherrytomaatjes in stukjes en meng er peper en verse basilicum door. Beleg de crostini’s met de tomaat.


Zalmrolletjes

Voor een tussendoortje vol gezonde visvetzuren snijd je 100 gram gerookte zalm in stukjes. Snijd 1 bosuitjes in ringetjes en meng dit door 200 gram hüttenkäse. Smeer op een volkoren tortillawrap en leg er de zalm op. Leg er eventueel wat rucola of veldsla op en rol de tortilla op. Snijd in stukjes.