Simpele recepten met zoete aardappel

3 makkelijke gerechten

Zoete aardappels zijn gezond en licht verteerbaar, dus perfect als tussendoortje of als gezonde snack. Je kan zoete aardappels natuurlijk gewoon koken zoals je dat doet met 'gewone' aardappels. Maar als je een keer zin hebt in iets anders, probeer dan de volgende basisrecepten. 

3 manieren om zoete aardappels te bereiden
 

1. Gepofte zoete aardappel

Gepofte zoete aardappels zijn makkelijk en snel te maken in de magnetron, perfect voor als je weinig tijd hebt. Spoel de zoete aardappels schoon onder de kraan. Droog de aardappelen af en prik er een paar gaatjes in met een vork. Plaats de zoete aardappels op een bord en verhit ze vervolgens 6-8 minuten in de magnetron op 800 watt. Draai de zoete aardappels halverwege even om zodat ze aan beide kanten goed gaar worden. Heerlijk als bijgerecht of als een tussendoortje!
 

2. Gebakken zoete aardappel

Heb je iets meer tijd? Dan kan je zoete aardappels ook bakken. Spoel de zoete aardappels schoon en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik. Verhit vervolgens een grote koekenpan. Smelt eerst flink wat boter in de pan en leg daarna de plakken zoete aardappel één voor één erin. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de plakken ongeveer 5 minuten sudderen. Draai de plakken daarna voorzichtig om met een spatel, leg het deksel weer op de pan en laat de plakken weer 5 minuten sudderen totdat ze helemaal zacht zijn. Ze zijn heerlijk om zo te eten, maar voor extra smaak kan je de plakken besprenkelen met honing.
 

3. Zoete aardappelsoep

Voor een heerlijke zoete aardappelsoep heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 grote zoete aardappels (500 gram)
  • 1 liter bouillon
  • zout en peper naar smaak

Zoete aardappelsoep is fijn voor een lichte maaltijd. Pel en snipper eerst een grote ui en hak de knoflook. Fruit dit aan in een pan met wat olijfolie. Was ondertussen de zoete aardappels en snij ze in gelijke stukken. Doe de gesneden stukken in een pan en voeg een liter bouillon naar keuze toe. Laat alles ongeveer 15 minuten koken totdat de zoete aardappels goed zacht zijn. Pureer de soep tot een glad geheel met een staafmixer en voeg vervolgens zout en peper naar smaak toe.