Piekerkwartiertje per dag…
Stoppen met piekeren: hoe doe je dat?
Tobben over je kinderen, gezondheid, werk, de toestand in de wereld… Piekeren is doodvermoeiend en maakt ongelukkig. Volgens psychologen is piekeren aangeleerd gedrag en kun je het dus ook weer afleren. Maar hoe? 7 tips om te stoppen met piekeren.
Piekeren is een manier om met problemen en stressvolle gebeurtenissen om te gaan. Wie het vaak doet, is meestal bang om de controle te verliezen. Hoe minder vertrouwen je hebt in het leven, des te meer je zult proberen alles in de hand te houden. Toch worden problemen door piekeren zelden opgelost. Het levert eigenlijk alleen iets negatiefs op: het kost veel energie. Hieronder lees je hoe je vaker kunt stoppen met piekeren.
1 Piekerkwartiertje per dag
Efficiënt piekeren helpt echt. Ga een of twee keer per dag een kwartier zitten om verplicht te piekeren. Schrijf op wat je in stappen aan je probleem kunt doen. Zo schrijf je het van je af en kun je het voor nu even achter je laten.
2 Accepteer
Blijkt na je gepieker dat je er toch niets aan kunt doen, ga dan aan de slag met acceptatie van de situatie: ‘Wat ik ook doe, kennelijk is het zoals het is en moet ik ermee leren leven’. Laat het daarna los en denk er de rest van de dag (en nacht!) niet aan. Zo krijg je meer controle over je gepieker.
3 Braintraining
Train je brein door elke dag bewust, al is het maar een paar minuten, te focussen op wat er op dat moment goed is. Zo raak je meer gericht op het positieve en minder op het negatieve.
4 Ga terug in de tijd
Hoeveel gebeurtenissen heb je voorkomen door te piekeren? Waarschijnlijk geen een. Veel problemen lossen vanzelf op. Ga eens terug in de tijd. Waar maakte je je toen druk om en welke dingen zijn hiervan werkelijk gebeurd? Juist!
5 Zoek afleiding
Kom in actie zodra je dreigt te gaan piekeren. Ga zingen, een brief schrijven, met iemand praten, sporten of fietsen… Steek al je tijd in handelen en geen tijd in zorgen maken.
6 Denk aan leuke dingen
Positief piekeren helpt ook: tot in de kleinste details aan leuke dingen denken, bijvoorbeeld aan iets waarop je trots bent of aan een leuke vakantie. Zo neem je even afstand.
7 Deel met anderen
Praat je zorgen van je af tegen een dierbare die alleen luistert en niet reageert. Zo hoor je jezelf praten en kun je meer afstand van je eigen gedachten nemen.
Hoeveel stress ervaar jij? Doe de test!
Een stressreactie van het lichaam op zich is heel gezond, maar wanneer je langdurig stress ervaart kan het misgaan. Je lichaam krijgt dan geen tijd om te herstellen, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Ontdek of jouw stressniveau nog gezond is.
Doe de stresstest
- Piekeren, door prof. dr. Ad Kerkhof
- De Piekermodule, klinisch psycholoog Bart Verkuil