Zo wordt buitenspelen nóg leuker!

7 coole buitenactiviteiten

‘Nee hè, alweer fietsen?’ Of: ‘Ik heb geen zin in wandelen.’ Wie dat te horen krijgt, moet extra creatief zijn om kinderen buiten te laten bewegen. Met deze ideeën voor buitenactiviteiten krijg je ze geheid enthousiast. 

1. Zelf groenten verbouwen

Maak een moestuintje waarin je kind zelf kruiden, sla, courgettes, wortels en andere groenten verbouwt. Zaaien, wieden, slakken verwijdere­­n, water geven en straks… oogsten! Geen ruimte in je tuin of op je balkon? Veel gemeenten organiseren moestuinactiviteiten voor kinderen. 
 

2. Spelletjes uit de oude doos

Toegegeven, je moet er wat voor doen, maar dan heb je ook wat. Nodig een paar kinderen uit de klas van je kind uit en organiseer een middag spelletjes-van-vroeger, zoals knikkeren, bliklopen, touwtjespringen, hoelahoepen, elastieken en stoepranden. 
 

3. Kliederen en klauteren in een speelbos

Altijd goed: naar een speelbos. Dé plek waar kinderen eindeloos in bomen kunnen klauteren, verstoppertje spelen, een hut bouwen en met water kliederen. Er zijn er meerdere in Nederland. Op natuurmonumenten.nl kun je lezen waar je de leukste speelbossen vindt.
 

4. Tas met spellen

Zet standaard in de schuur een grote tas vol buitenspelen, zoals een bal, frisbee, diabolo, ringen werpen,  waterpistolen… Wil je kind wel naar buiten, maar is de vraag altijd: wat gaan we dan doen? Dan is zo’n ‘verrassingstas’ altijd handig om in de buurt te hebben.
 

5. Rollenspel: net doen alsof

Echt iets voor kinderen die houden van zwaardvechten, toveren, struinen door het bos en met handen en hoofd tegelijk bezig zijn: LARP (live action role-playing game). In dit levende rollenspel gaan spelers samen op avontuur in het bos. Iedere deelnemer kiest een rol en kleedt en gedraagt zich hiernaar. 
 

6. Klimmen in het bos

Voor wie durft: hoog tussen de bomen tokkelen en hindernissen beklimmen van palen en touwen. Het kan in een klimpark. Zo’n park is 100% veilig, want je draagt een klimgordel, zekerset en een helm en krijgt een uitgebreide instructie. Hier vind je een overzicht van alle klimparken in Nederland.
 

7. Dieren verzorgen

In bijna elke plaats is wel een kinderboerderij te vinden. Vraag je kind om een lievelingsdier aan te wijzen en ga bijvoorbeeld wekelijks even samen kijken hoe het met zijn of haar dier gaat. Misschien mag je zelfs wel voeren, aaien of helpen in de stal.
 

Nog wat leuke tips:

  • Huur een step en maak samen een mooie tocht. Extra leuk: heen met de step, terug met de kano.
  • Organiseer je eigen 'Wie is de mol'-spel. Kijk op internet voor draaiboeken.

  • Grachten of kanalen in de buurt? Ga samen bootjes kijken of kanoën (en neem wat lekkers mee).

  • Ook leuk: waterfietsen. Vanaf de grachten van Amsterdam, Utrecht, Delft of Leiden zie je de mooiste plekjes van de stad.  

Wil je meer tips? Bekijk hier de buitenspeeltips van Jantje Beton.