Het slaapritme van je baby

3 tips om een slaapritme voor je kindje op te zetten

Je kleine bepaalt vanaf de geboorte jouw leven, en dus ook je dag- en nachtritme. Helaas, want een nacht goed doorslapen gebeurt daardoor minder vaak dan je zou willen. Dit betekent niet dat je de pijn niet kunt verzachten. Als je de verschillende slaapfases in de eerste maanden van je kindje herkent, kun je daar op inspelen. Op die manier stem je het slaapschema van je baby meer af op dat van jou.

Zo slaapt je baby de eerste paar maanden
 

0-3 maanden: onrustig en ondiep

De eerste weken van je baby kenmerken zich door rusteloosheid. Het grootste gedeelte van zijn onregelmatige slaap brengt je kindje door in REM-fase. Dit is een lichte fase in de slaapcyclus, vol dromen en (oog-)bewegingen.
 

3-4 maanden: het begin van een slaapcyclus

In deze periode slaapt je kind steeds meer als een volwassene. In plaats van direct in de REM-slaap te vallen, begint er een slaapcyclus te ontstaan met verschillende fasen. Als gevolg hiervan slaapt je baby ook dieper. Inclusief de verschillende dutjes overdag, slapen baby's van deze leeftijd gemiddeld zo'n 12 tot 16 uur per dag.
 

5-6 maanden: ieder kind slaapt anders

Baby's van bijna een halfjaar oud verschillen veel in slaapritmes. Waar het ene kind moeiteloos meer dan 5 uur achter elkaar slaapt, wordt de ander om de paar uur wakker. Er zijn ook baby's die op deze leeftijd al meer dan 10 uur doorslapen. Wees niet bang als jouw kleine dat nog niet doet - dit is meer uitzondering dan regel. 
 

7-12 maanden: je kind slaapt door - en jij dus ook

Eindelijk: je kleine slaapt door. Of, nou ja - hopelijk. 15% van de baby's heeft op deze leeftijd namelijk nog steeds moeite met doorslapen. De overige 85% daarentegen slaapt dus wél goed door of valt uit zichzelf weer in slaap nadat hij wakker is geweest. 
 

3 tips om het slaapritme van je baby bij te sturen

Ja, jouw kleine heeft veel invloed op de invulling van jouw leven. Maar gelukkig kun je hier en daar ook bijsturen. Met de volgende tips bijvoorbeeld, waarmee je het slaappatroon van je baby wat meer naar jouw hand zet. 
 

Tip 1. Gebruik licht in je voordeel

Ons brein is soms verrassend simpel. Voor onze biologische klok geldt namelijk: licht betekent dag, donker betekent nacht. Houdt dit principe dus ook aan in huis om het slaapritme van je kindje vorm te geven. Het liefst doe je na 9 uur 's avonds alle lichten bij de slaapplek van je baby uit. Zo zet je een duidelijke structuur neer.
 

Tip 2. Houd voeden 's nachts zo efficiënt mogelijk

Maak van nachtelijke voedmomenten geen gezellige sociale aangelegenheid. Natuurlijk stel je je kindje gerust en neem je de tijd die je nodig hebt. Kijk er alleen wél voor uit dat jouw gezelligheid geen reden voor je baby is om extra vaak wakker te worden. Houd het efficiënt: deze momenten zijn puur om te voeden.
 

Tip 3. Doorbreek de slaapcyclus niet

Soms lijkt het door de vele bewegingen en het gebrabbel dat je kindje al wakker is. Dat is niet altijd het geval: dit zijn namelijk ook kenmerken van de REM-slaap. En ook al heb je het niet door - door hem in deze fase wakker te maken, verstoor je het slaapritme. Heb geduld. Door je baby beter te leren herkennen, weet je ook wanneer hij écht wakker is.