Slow sports

Lekker buiten bewegen op je eigen niveau

Slow Sports is een ideale manier van bewegen voor mensen die drempels ervaren om te gaan sporten. Het idee erachter: op een laagdrempelige manier krijg je buiten in de natuur plezier in bewegen en tegelijk verbetert je conditie.

Fysiotherapeut Marjolein van Driel rondde anderhalf jaar geleden de opleiding tot leefstijlcoach af. Daarnaast is ze slow sports-trainer en adviseert ze mensen op het gebied van beweging. Ze vertelt: “Als leefstijlcoach leer ik mensen in kleine stappen nieuwe gewoonten aan die bij ze passen en waar zij zich goed bij voelen. Om zo voorgoed een nieuwe leefstijl aan te nemen. Beweging is natuurlijk ook onderdeel van een gezonde leefstijl. Daarom ben ik ook Slow Sports-trainer geworden.”
 

Plezier staat voorop

“Slow sports is ooit opgezet door leefstijl- en wellnesscoach Désirée Smits. Haar idee was om mensen die een hoge drempel ervaren om te gaan sporten tóch aan het bewegen te krijgen. Want dat is wat Slow Sports is: de drempels weghalen en ontspannen sporten in de natuur, zonder dat daar een doel of prestatie aan is gekoppeld. Plezier in het bewegen staat voorop, en tegelijkertijd kun je je conditie opbouwen en gezondheid verbeteren.”

Buiten in de natuur

Een ander kenmerk van Slow Sports is dat het buiten in de natuur wordt gegeven. “Ik geef mijn trainingen altijd op de hei. Als je de frisse buitenlucht opsnuift en de natuur om je heen ziet, geeft alleen dat al je een goed gevoel. En vergis je trouwens niet in de naam: Slow Sports is een veelzijdige training. Alle elementen zoals kracht, conditie en lenigheid komen aan bod. Het is belangrijk dat je de uitdaging opzoekt die past binnen je eigen grenzen. Zo zorg je ervoor dat sporten ontspannen wordt en leuk blijft.”

Nieuwsgierig

Anke Sepsanie (42) traint één keer per week bij Marjolein. “Ik was nieuwsgierig naar Slow Sports dus heb ik een proefles gedaan. Nu train ik wekelijks. Mijn basisconditie is vrij goed en ik heb geen last van blessures, dus ik doe alles wel op een wat hoger niveau. Zo ga ik bijvoorbeeld hardlopen als de anderen wandelen. Maar dat kan gewoon. Ieder op z’n eigen niveau. Hoewel ik geen spierpijn na het sporten heb, heb ik wel het gevoel dat ik iets gedaan heb. Daarnaast is Slow Sports heel gezellig. We sluiten de ochtend altijd af met een kop thee en kletsen nog wat na.”

Individuele begeleiding

Voordeel van Slow Sports is dat alle oefeningen op je eigen niveau en tempo worden uitgevoerd. Om individuele aandacht te kunnen geven, zijn de groepen daarom klein. Zo kunnen niet alleen beginnende sporters goed worden begeleid, maar ook mensen die bijvoorbeeld een blessure hebben (gehad). Marjolein: “Ik heb een deelnemer die graag weer iets aan haar conditie wilde gaan doen, maar al jaren last had van haar knieën en niet zo goed durfde. Na een proefles was ze toch om. Nu sport ze elke week. Zonder pijn.”

Meer weten? Kijk op www.slowsports.nl voor alle locaties in Nederland waar Slow Sports wordt gegeven. Meer over Marjolein op www.lifelein.nl.