Zo slagen jouw goede voornemens wél!

3 tips

Wat als je één goed voornemen voor het nieuwe jaar mocht kiezen? Kies je dan iets wat anders ‘moet’? Daar gaat het al fout. Precies om dat woordje ‘moeten’ is je voornemen gedoemd om te mislukken. Ontdek hoe je voornemens met goede kans van slagen kiest én krijg 3 tips die je helpen je einddoel te halen.

Veel Nederlanders starten na de jaarwisseling weer vol frisse moed met goede voornemens. Terwijl elk jaar blijkt dat goede voornemens net zo snel weer gaan als ze zijn gekomen. Nog voor het einde van het jaar is een groot deel van de voornemens alweer vergeten of opgegeven. Blijkbaar willen we wel, maar waarom mislukt het toch steeds? Volgend jaar beter? Of pakken we het verkeerd aan?

Waarom goede voornemens toch steeds mislukken

Vaak zijn goede voornemens vaag én te groot. En als het 1 keer mis gaat, dan is dat een bevestiging dat het toch niet lukt. Ook mislukken goede voornemens vaak omdat je ze kiest op basis van ‘wat moet’. Jij bent vastberaden het anders te gaan doen: je moet van jezelf gezonder gaan eten, moet stoppen met roken of moet goed voor jezelf zorgen. Allemaal lovenswaardige einddoelen, maar dit zal uiteindelijk voelen als een verplichting. En hoe groot is de kans dat je deze verplichting na een drukke dag nog kan opbrengen? Juist.

Welke goede voornemens kun je het beste volhouden?

Een voornemen met goede kans van slagen kiezen is in feite heel simpel. De beste manier? Laat het ‘moeten’ weg. Kies voornemens die je helpen om je dromen te verwezenlijken en waar je echt blij van wordt. Verplicht jezelf dus niet tot iets vervelends, maar bedenk waar je je gelukkig bij gaat voelen, waar je energie uit haalt, waardoor je beter in je vel komt te zitten. Zulke goede voornemens beginnen vaak met ‘ik mis’. ‘Ik mis’ een boek lezen, zoals ik vroeger vaak deed. ‘Ik mis’ het persoonlijke contact met mijn vrienden. Is jouw goede voornemen bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf? Of een nieuwe hobby oppakken? Bedenk dan waarom je dat graag wil. Richt je op wat het jou oplevert en werk daar in kleine stapjes naartoe.

3 tips om je goede voornemens te laten slagen

1. Maak je doel klein en concreet

Je kunt makkelijk zeggen ‘ik wil gezonder leven’, maar wat houdt dat in? De kunst is om concreet te zijn. Wat is je einddoel en wat is de eerste, kleine stap die je gaat zetten op weg daar naar toe? Een voornemen als ‘gezonder leven’ maak je haalbaar door er concrete acties aan te verbinden. Dat kan bijvoorbeeld zijn: ‘ik haal geen ongezonde snacks meer in huis’. Of ‘ik fiets naar de supermarkt’. En ‘ik eet om 10 uur een stuk fruit om te voorkomen dat ik ga snoepen’. Zo maak je van je goede voornemen een actiepunt op je afstreepkalender. Boodschappen gehaald op de fiets? Check. Geen chips op het boodschappenlijstje? Check. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de handige afstreepkalender van SamenGezond.

2. Deel je plan met je omgeving

Maak van je goede  voornemen een feit door het te delen met de mensen in je omgeving. Door je doel en actieplan uit te spreken en op te schrijven, verhoog je namelijk de kans van slagen. Vooral als je wel een stok achter de deur kan gebruiken, is het slim om iemand aan te wijzen met wie je je overwinningen deelt. Iemand die je steunt als het even tegenzit en die je toejuicht als het lukt. En wat dacht je van ‘een contract’ met jezelf? Door duidelijke afspraken met jezelf te maken en het contract op een zichtbare plek in huis op te hangen, geef je jezelf een extra steuntje in de rug. We hebben alvast een voorbeeldcontract voor je klaarstaan! 

3. Beloon jezelf

Een goed voornemen laten slagen vergt meestal een lange adem. Als je bijvoorbeeld gezonder wilt leven om je fitter te voelen, dan weet je dat het resultaat vaak maanden op zich laat wachten. En juist dat maakt het volhouden zo lastig. Het kost tijd en energie. Dat komt omdat je je gedrag moet aanpassen, en veel van wat je doet, gaat op de automatische piloot. Door steeds in kleine stapjes gezonde aanpassingen te doen, kun je daar verandering in brengen. Vier ook deze kleine successen en beloon jezelf met complimenten of cadeautjes. Dat motiveert en maakt het volhouden leuker. Of laat SamenGezond je belonen!