Zittend werk? Zo hou je het gezond

5 tips van de bedrijfsfysiotherapeut

Werkend Nederland brengt de dag massaal zittend door. Achter de kassa, het beeldscherm, de receptie, in de vrachtauto; 89% heeft een zittend beroep. ‘Heel ongezond’, zegt bedrijfsfysiotherapeut Leon Gardien. ‘Lang zitten verhoogt de kans op diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten.’ Daarom: 5 tips om toe te passen als je veel zit tijdens je werk, op kantoor of thuis. 

Uit onderzoek van de Universiteit van Leicester blijkt dat mensen die dagelijks lang zitten 2 keer zo vaak diabetes kregen en 2,5 keer zo vaak hart- en vaatziekten. Zelfs wanneer je naast het werk veel beweegt. Bedrijfstherapeut Leon Gardien vertelt: “Wanneer spieren in beweging zijn, pompen ze bloed en zuurstof door je lijf. Wanneer je lang zit, vertraagt dit pompen. De bloedcirculatie wordt minder waardoor je stijf en suf kunt worden en allerlei pijnklachten kunt krijgen. Op de lange termijn zijn de gevolgen nog veel ongezonder. Goed om daar op het werk rekening mee te houden. Meer bewegen door de dag heen loont echt.” 

Tip 1. Let op je zithouding

Wanneer je zittend en repeterend werk doet, is de juiste zithouding erg belangrijk. Een paar aandachtspunten:

  • Het is van belang dat de onderarmen tijdens het zitten op dezelfde hoogte zijn als je werkblad. Werkblad en stoel moeten dan ook verstelbaar zijn. Zorg ervoor dat de onderarmen goed steunen op de armleuningen. Zo blijven schouders en onderarmen ontspannen. 
  • Toch wat stijve schouders? Draai ze regelmatig even rond. De spieren spannen aan en ontspannen, wat de circulatie bevordert en de spieren weer zuurstof geeft.
  • Gebruik het liefst een bureaustoel die je kunt instellen. Zet de rugleuning in de losse stand, niet te los en niet te strak, maar zwevend. Dat zorgt voor drukverschillen in de rug en voor een goede circulatie van de tussenwervelschijf.
  • Noteer in welke stand of cijfer je stoel en bureau staan. Met de juiste instellingen ga je de werkdag meteen goed van start. Handig voor als je flexwerkplekken hebt, maar ook bij een vaste werkplek loont het de moeite om even te checken of alles goed staat ingesteld.

Tips 2. Pak een sta- en loopmoment

Voor het aanspannen van de grote beenspieren is het goed om elke 20 minuten even te gaan staan of te lopen. Ga bijvoorbeeld even naar de koffiecorner, en nee, het is niet egoïstisch om alleen voor jezelf te halen, dat zou juist iedereen moeten doen. Bovendien is het goed voor de vetverbranding. Vind je dit niet collegiaal? Nodig dan je collega mee uit naar het koffiezetapparaat om zo je collega ook deze wandeling te gunnen. Denk ook eens aan het verplaatsen van een prullenbak of printer. Alle extra meters helpen!

Tip 3. Ga lunchwandelen

Ga lekker naar buiten tijdens de lunch. Dat is bewegen en vitamine D ineen. Ook een bespreking met een leidinggevende of collega kan prima buiten. Al wandelend kom je vaak tot de beste gesprekken.

Tip 4. Gebruik een zit- en stabureau

Zorg voor afwisseling. Een in hoogte verstelbaar bureau kan een uitkomst zijn. Wissel zit- en stamomenten af, zo worden de grote beenspieren regelmatig aangespannen.

Tips 5. Varieer van plek

Stem je werkplek af op de werkzaamheden die je gaat uitvoeren. Misschien beschikt jouw werkomgeving wel flexplekken, telefoonruimtes, brainstormruimtes, stilte- en concentratieruimtes, lounges en/of vergaderruimtes? Zo blijf je zeker in beweging.