Een kleine moestuin beginnen
Makkelijker dan je denkt!
Het lijkt wel of zelfgekweekte tomaten of een paar aardbeien uit eigen tuin lekkerder smaken dan als je ze koopt. Alleen daarom al is het een aanrader om een moestuin te beginnen. En dat kan ook op een balkon!
Een moestuin beginnen is een goed idee. Leuk en bijzonder om te zien hoe alles groeit, en gezond omdat je dan supervers eet en natuurlijk onbespoten. Je hebt ook echt geen heel landgoed nodig voor zelfgekweekte kruiden, groenten of fruit op je bord. Een vierkante-meter moestuin begin je al met een paar bakken op het balkon, of zelfs wat potten in de vensterbank is al voldoende. Denk aan kruiden, snoeptomaatjes, aardbeien, rucola of kroppen sla.
Leren (eten)
Voor kinderen is een moestuin beginnen heel leerzaam, om mee te helpen en te zien hoe snel de groenten groeien. Grote kans dat ze daardoor ook wat meer van die groenten (leren) eten. Heb je de smaak te pakken? Reserveer dan een groter stuk van je tuin voor de moestuin, of huur ergens een stukje volkstuin. Bedenk daarbij dat een moestuin beginnen ook nog eens goed is voor je lijf. Met even flink onkruid wieden, schoffelen en het groenafval opruimen verbruik je heel wat energie. Een halfuur tuinieren kost je meer energie dan een halfuur rustig fietsen of wandelen. En je gebruikt veel meer verschillende spieren. Verder is werken in de moestuin ook goed voor je hoofd. Het zorgt ervoor dat je hoofd heerlijk ‘leeg’ wordt. Daaag telefoon, to-do lijst en mailbox!
Een moestuin beginnen? Hier 10 tips
- Koop zaden bij het tuincentrum of online. Er zijn veel websites. Of neem tijdens de vakantie zaadjes mee uit een buitenlandse supermarkt om thuis te proberen.
- Ruil zaadjes met andere moestuinierders. In een zakje zitten vaak veel zaadjes, terwijl je er – zeker bij een kleine moestuin- maar een paar nodig hebt.
- Zaai voor in oude eierdozen. Vul de holtes in de dozen met zaaigrond en doe de zaadjes erin. Geef regelmatig water en zet het op een dienblad of onderbord op een lichte plek in huis.
- Geen geduld om zelf te zaaien? Koop reeds opgekweekte plantjes bij een tuincentrum of op de markt.
- Zaaien doe je in zaaigrond en niet in potgrond. Potgrond bevat te veel mest voor de jonge zaadjes en plantjes. Bij het overpotten kun je wel potgrond gebruiken.
- Begin met groenten die niet teveel eisen stellen, zoals sperziebonen, radijs, biet, sla, pompoen, rucola en courgette.
- Begin met de gemakkelijke kruiden: peterselie, koriander, lavas (maggiplant), bieslook en munt.
- Leuk voor de kinderen zijn makkelijke groeiers zoals tuinkers, aardbeien, radijs en sla.
- Geef groenten en kruiden in potten elke dag water. Planten in een moestuin hebben niet elke dag water nodig, ze kunnen met hun wortels vocht uit de grond halen.
- Bloemen horen erbij in de moestuin: ze zorgen voor vlinders, bijen en andere insecten. En heel veel soorten zijn eetbaar. Denk aan Oost-Indische kers, viooltjes, goudsbloem en vlierbloesem.