Werkt de powernap echt?

Journaliste Sabina Bles nam de proef op de som

Doe een week lang elke dag een hazenslaapje en laat weten wat je ervaringen zijn. Dat is nog eens een uitdaging waar je niet graag ‘nee’ tegen zegt. Dat vond ook journaliste Sabina Bles. Voor SamenGezond nam ze de proef op de som.

Hoe lang duurt zo’n powernap eigenlijk? En wat is het meest ideale tijdstip hiervoor? Na wat research lees ik dat rond de klok van twee de beste tijd is. Qua werk ben je in de ochtend namelijk het productiefst en bovendien net je bed uit. En einde middag zou het je nacht-slaapritme te veel verstoren. Twintig minuten moet genoeg zijn. Bij langer slapen beland je in je diepe slaapfase en word je vaak duf en sloom wakker. Morgen begin ik. Powernap, here I come!

Maandag 14.00 uur

Tijd voor m’n eerste dutje, mijn bed lonkt. Na een ochtend vergaderen en reizen doe ik graag mijn ogen dicht. Voor de zekerheid zet ik de wekker om half drie. Lekker zeg om toe te mogen geven aan de slaap, ik gaap wat af. Langzaam doezel ik weg, maar ik slaap niet. Toch schrik ik van de wekker. Hup, weer aan de slag. Eenmaal achter de computer voel ik me slaperiger dan voorheen. Eerst maar een bakkie!

Dinsdag 13.30 uur

Na een slechte nacht met storm en regen doe ik meteen na de lunch m’n middagslaapje. De eerste vijf minuten is het druk in mijn hoofd, ik zit midden in een schrijfklus. Rustig bedenk ik hoe ik dit verder ga aanpakken. Al snel voel ik me slaperig en dut ik in. Iets na tweeën gaat de wekker en ik schrik er gewoon van. Misschien morgen ook maar mijn lenzen uitdoen! Voel me weer duf, ik geloof niet dat ik er van opgeknapt ben. Mijn schrijfopdracht wacht. Benieuwd hoe het zit met mijn inspiratie… 

Woensdag 14.30 uur

Na een ochtendje intensief sporten is het heerlijk als je ’s middags even mag liggen. Pure ontspanning. Slaap heb ik niet, maar ik gebruik de twintig minuten om te ervaren hoe ik me voel. Om mijn hoofd leeg te maken en goed op mijn ademhaling te letten. Veel te snel gaat m’n wekker. Hier kan ik wel aan wennen hoor!

Donderdag 14.00 uur

Er zijn van die dagen dat je voelt dat je je de luxe van een dutje in bed niet kunt permitteren. Dus nestel ik me met een deken op de bank. Ik ben te druk in m’n hoofd en de agenda staat vol. Toch geef ik er ruim twintig minuten aan toe. Ik moet zeggen dat het eigenlijk best lekker is om alles even los te laten. Met hernieuwde energie en een kop thee ga ik er weer tegenaan.   

Vrijdag 14.00 uur

Vannacht niet fijn geslapen, dus zo’n zin in mijn hazenslaapje. Binnen vijf minuten ben ik vertrokken. Maar goed dat de wekker om drie uur staat. Een uur was eigenlijk te lang, maar ik voel me prima. Ik hoop wel dat ik vannacht ook nog goed slaap!

Zaterdag 14.30 uur

Na een prima nacht is de to-do-lijst vandaag erg lang. Boodschappen, sporten, poetsen, er komt geen einde aan. Eigenlijk wil ik m’n dutje overslaan. Toch voel ik iets na tweeën de behoefte aan een halfuurtje rust. Ik doe het gewoon. Wanneer ik na veertig minuten m’n dagelijkse beslommeringen energiek weer oppak weet ik het zeker. Tijd en aandacht voor jezelf is onbetaalbaar. De powernap houd ik erin. Of ik nu slaap of niet!