Eyeopener: wat doen beeldschermen met je ogen?

Oogspecialist De Jager vertelt.

We weten het allemaal: te lang achter een beeldscherm werken is niet goed voor onze ogen. Maar hoe zit het nu precies? Waarom is het slecht? We vroegen het oogspecialist dr. J. de Jager van Oogziekenhuis Zonnestraal.

Het krijgen van vierkante ogen is gelukkig een fabeltje. Maar veel mensen die hele dagen intensief achter hun computer werken ervaren wel degelijk oogklachten. Dat komt onder meer doordat de knipperfrequentie afneemt als je ingespannen naar een beeldscherm kijkt, waardoor je last kunt krijgen van droge ogen. Knipperen met de ogen zorgt er namelijk voor dat de ogen vochtig blijven. Daarnaast is de luchtvochtigheid op veel werkplekken laag, wat ook kan bijdragen aan droge ogen.
 

Droge ogen

De Jager: “De problemen die ontstaan bij beeldschermwerk - bij gezonde ogen waar geen medische oogheelkundige problemen spelen - zijn naast droge ogen ook vaak terug te leiden naar geen of de verkeerde sterkte van brilglazen. De term ‘droge ogen’ roept trouwens nog weleens verwarring op, omdat het oog door langdurig beeldschermwerken juist ter compensatie meer gaan tranen, rood kan worden en branderig of vermoeid kan aanvoelen. Ook is het mogelijk dat de beeldkwaliteit wordt aangetast waardoor je wisselend wazig ziet. Naast de werkgerelateerde oorzaken kunnen ook hormonale veranderingen, voeding, aanleg, leeftijd en medicijngebruik meespelen.”
 

Scherpstellen

“Daarnaast is het oog na gemiddeld 45 jaar niet meer goed in staat zelf scherp te stellen. Dit merk je het eerst bij het lezen, maar na verloop van tijd hebben de meeste mensen ook voor de tussenafstand, zoals werken achter een computer, een bril nodig. Niet iedereen weet alleen dat je voor beeldschermwerk vaak een andere sterkte van je brilglazen nodig hebt dan voor lezen. Doordat werknemers vaak geen bril dragen óf glazen met de verkeerde sterkte raken ze vermoeid of krijgen ze klachten als hoofdpijn. Dit is een geleidelijk proces, waardoor je sommige dagen prima zonder bril kunt werken en andere dagen niet. Vaak weet je pas na een periode van maanden tot ruim een jaar wat het oog nodig heeft.”
 

Computerbril

Het dragen van een computerbril kan een oplossing zijn voor mensen die klachten ervaren door beeldschermwerk. De glazen van deze bril worden precies afgestemd op de afstand van de ogen tot het beeldscherm. Het voordeel van een computerbril is dat je niet alleen je beeldscherm scherp ziet, maar ook het papierwerk dat voor je op je bureau ligt.

Tips tegen droge ogen:

  1. Knipper vaker en bewust met je ogen;
  2. Kijk of je je beeldscherm zo laag mogelijk en je stoel zo hoog mogelijk kan zetten, zonder dat er nekklachten ontstaan. Op deze manier kijk je wat omlaag en is het verdampende oppervlak van het oog het kleinst;
  3. Loop regelmatig een rondje of knoop een praatje aan met iemand;
  4. Gebruik indien er sprake is van een lage luchtvochtigheid een luchtbevochtiger;
  5. Haal tegen vermoeide ogen oogdruppels bij de apotheek of drogist.