Kies je servies slim

Glazen, borden en bestek: alles heeft invloed

Als je probeert wat gewicht kwijt te raken, kun je het beste van een klein bord eten. En zo zijn er meer trucs die je keuzes onbewust beïnvloeden. Wist je bijvoorbeeld dat de kleur van je bord en het gewicht van je bestek ook van invloed zijn op wat je eet?

Eigenlijk zouden we terug moeten naar de portiegroottes van de jaren ’50. Een bord was toen gemiddeld slechts 22 centimeter groot. Sindsdien zijn de borden alleen maar groter geworden. Nu is een gemiddeld bord 27 centimeter groot. En zo’n bord schep je vol en eet je leeg. Een kleiner bordje houdt de neiging om te veel op te scheppen in toom. Ben je binnenkort toe aan nieuw servies, koop dan borden van een niet te groot formaat. Of koop een klein bord voor jezelf als je op je gewicht wilt letten.
 

Kommen en glazen

Hetzelfde effect geldt voor glazen. Uit hoge, smalle glazen drink je minder dan uit brede glazen. Nederlands onderzoek met ijs laat zien dat dit ook geldt voor kommen en schaaltjes. In het onderzoek schepten mensen met een twee keer zo grote kom, ongeveer een derde meer ijs op. Kregen ze daarbij ook nog een grotere opscheplepel, dan is de hoeveelheid ijs ongeveer 60 procent meer dan bij degenen met een kleinere kom en lepel.

Licht bestek

Zwaar wordt geassocieerd met kwaliteit. Dat geldt niet alleen bij het slot op je fiets, maar ook bij je bestek. Als je je eten prikt aan een zware vork, of als je soep lepelt met een lepel die stevig in de hand ligt, dan smaakt dat beter en luxer en eet je er meer van. Natuurlijk is het fijn om te genieten van het luxe gevoel van zwaar bestek. Maar voor de lijn is het beter om vaker die ene lichtgewicht vork uit de bestekla te pakken. Ook met stokjes eet je langzamer en met kleinere happen, zeker als je het niet gewend bent om met stokjes te eten.
 

Rustige ruimte

Ook een rustige omgeving helpt om minder te eten. In Nederlands onderzoek is het eetgedrag van mensen bekeken in drukke en rustige ruimten. Waar het rustig is, wordt aanzienlijk minder gegeten, hoewel men er langer aan tafel zit. Het voordeel van rustig eten: snel je bord leegeten, kan ervoor zorgen dat je ongemerkt te veel eet. Je hersenen krijgen namelijk pas na 20 minuten het seintje ‘verzadigd’ door. Rustig en bewust eten zorgt dat je meer geniet en niet snel te veel eet.
 

Even geduld

Manipuleer jij je zintuigen komende week ook door van een kleiner rood bord te eten, uit een smal en hoog glas te drinken, voor licht bestek te kiezen en te eten in een rustige omgeving, met rustige muziek? Wie weet scheelt het je per dag 50 of 100 calorieën op je bord. Resultaat zal je er niet meteen van merken, maar na verloop van tijd kan het oplopen en wie weet zie je uiteindelijk resultaat op de weegschaal.
 

Wat is jouw ideale gewicht?

Misschien wil je afvallen, of vind je je gewicht wel prima zo. Maar is jouw gewicht ook een ideaal (lees: gezond) gewicht? Dat hangt af van hoeveel je weegt in verhouding tot je lengte. Wat is jouw ideale gewicht? Ontdek het hier »
 

Bronnen
BMJ http://www.bmj.com/content/351/bmj.h5863
Universiteit van Groningen https://www.rug.nl/news/2013/12/39-koert-van-ittersum