Wat doet een zonnebril?

En waar moet je op letten bij de aanschaf?

De zomer komt er aan: een goed moment om het over zonnebrillen (op sterkte) te hebben. Is het beter om in de zon altijd een zonnebril te dragen? Waar moet je bij de aanschaf op letten? En wat zijn de voordelen van een zonnebril op sterkte?

UV-filter

Voor een gewone zonnebril of een zonnebril op sterkte geldt: zorg er altijd voor dat er een UV (Ultra Violet)-filter in de glazen zit. Hierdoor worden je ogen beschermd tegen de UV-straling in het zonlicht. Op korte termijn kan deze straling leiden tot een oppervlakkige beschadiging van de ogen. En op langere termijn kan UV-straling schade aan het hoornvlies, ooglens en netvlies veroorzaken en versnelt het oogziekten zoals staar en maculadegeneratie (slijtage van het centrale gedeelte van het netvlies). 
 

UV-straling in Nederland

Ook in ons koele klimaat is er sprake van UV-straling in het zonlicht. Weliswaar minder dan in zuidelijke landen, maar voldoende voor schadelijke effecten op ogen en huid. Daarom is het raadzaam om in elk geval in de zomer, met name tussen 12 en 15 uur buiten een zonnebril te dragen (en natuurlijk zonnebrandcrème te gebruiken). Hoe hoger de zon staat, hoe intenser de UV-straling. Ook water, sneeuw en zand weerkaatsen UV. Temperatuur heeft geen invloed op UV-straling, de hoeveelheid ozon in de lucht wel. De ozonlaag beschermt tegen UV. In het voor- en najaar is de UV-straling minder; maar omdat de zon een stuk lager staat, kan deze wel sneller verblinden. Ook dan is een zonnebril (op sterkte) aan te raden.
 

Zonnebril op sterkte

Heb je een oogafwijking dan biedt een zonnebril op sterkte voordelen.Je ziet scherper en comfortabeler, omdat de bril op maat is gemaakt. Passend bij jouw ogen en werk- of leefsituatie. Een zonnebril op sterkte corrigeert beter dan een opzet- of overzetzonnebril of zonneklep. Ontspiegelde zonneglazen voorkomen hinderlijke reflectie. Net zo goed als bij een gewone bril geldt ook voor een zonnebril op sterkte: laat deze liefst aanmeten door een deskundige, zoals een gediplomeerd opticien of optometrist.
 

Welke kleur glazen?

Ook de kleur van zonnebrilglazen draagt bij aan beter zicht. Zo verlies je door bruine of geel-groen getinte glazen minder contrast dan bij donkergrijze of blauwe glazen. Rijd je bijvoorbeeld met een zonnebril vanuit fel licht een donkere tunnel in, dan blijf je door bruine glazen beter zien. Een veilig idee. Kies je voor een zonnebril op sterkte, overleg dan met de opticien of optometrist welke tint voor jou het meest plezierig is.
 

Meer zon, andere sterkte?

De hoeveelheid of sterkte van het zonlicht heeft geen invloed op de sterkte van de zonnebrilglazen of de sterkte van het UV-filter. Of je nu op vakantie in Afrika bent of in Nederland. Het enige is dat je bij een hittegolf je bril beter niet in de zon in de auto kan laten liggen… Dan loop je het risico dat de glazen beschadigen.
 

Zonnebrillen voor kinderen?

Kinderogen zijn extra kwetsbaar voor zonlicht en UV-straling. Hun ooglens bevat minder beschermend pigment. Ook is hun pupil groter, zodat deze meer UV-straling opvangt. Voor kinderen is een zonnebril dus heel belangrijk. Een petje of zonnehoedje beschermt wel tegen directe UV-straling, maar niet tegen indirecte UV-straling. Als kinderen het lastig vinden om een zonnebril op te houden, zorg er dan in ieder geval voor dat ze zoveel mogelijk in de schaduw spelen.

Bron: met dank aan oogarts F. Scheps-Pasman