Wandelen? Nou daarom!

Een inspannende bezigheid die zorgt voor ontspanning

Als je aan het wandelen bent, zoomen je zintuigen vanzelf in op wat er dicht om je heen gebeurt. Dat maakt wandelen tot een vorm van mindfulness waar bijna niets tegenop kan. Naast een inspannende bezigheid geeft wandelen daarom diepe ontspanning. Terwijl je de stress uit je lichaam loopt, daalt je bloeddruk en gaat je immuunsysteem optimaal functioneren. Daardoor slaap je beter en ben je beter opgewassen tegen ziektes.

Ook je stemming verbetert aanzienlijk als jij regelmatig het wandelpad kiest. Wandelen kun je zien als een natuurlijk antidepressivum, waar zelfs mensen met een lichte tot gemiddelde depressie veel baat bij hebben.

De app van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft een app ontwikkeld waarin talloze routes zijn opgenomen in de 355 door Natuurmonumenten beheerde gebieden. Je kunt ook naar een van de negen bezoekerscentra gaan waar wandelroutes verkrijgbaar zijn. Kijk hier voor meer informatie over deze app.

Terwijl je benen zich een weg banen door de duinen of langs een mooi bospad, pompt je hart iets harder om het bloed sneller door je aderen om alle spieren van energie te voorzien. Je moet wat vaker ademhalen om voldoende zuurstof binnen te krijgen. En ook die effecten zijn een weldaad voor je lichaam. De conditie van hart, bloedvaten en longen verbetert, terwijl jij van je omgeving geniet.

Wandelen in gebieden van Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft 137 natuurgebieden onder haar hoede. In al die gebieden mag binnen de paden gewandeld worden. Er zijn zo'n 530 routes uitgezet; korte van enkele kilometers tot lange. Er is altijd wel een route in de buurt. Een goed vertrekpunt voor een dagje wandelen is een van de 8 buitencentra, waar je na afloop ook wat kunt drinken.

Het ritmisch voortbewegen van je benen en armen wordt aangedreven door de grote spiergroepen. Maar eigenlijk doen alle spieren in je lichaam mee, ook die in je romp (de core). Dat maakt je niet alleen sterker, krachtige core-spieren verbeteren je houding en verkleinen zo de kans op rugklachten.

Misschien heb je na een stevige wandeling trek in een flink bord stamppot of een grote beker chocolademelk mét slagroom. Het is logisch dat je lichaam na het verbranden van extra calorieën signalen afgeeft dat het tijd is om de voorraden aan te vullen. Maar de kans is groot dat je, als je regelmatig gaat wandelen, als vanzelf gezonde voedselkeuzes begint te maken, omdat je lichaam beter begint te functioneren.

Wandelen in waterwingebieden

Maak eens een wandeling door een van de 15 waterwingebieden van Vitens. Daar zijn wandelingen uitgezet van 3.5 km (in De Wieden in Overijssel) tot maar liefst 24 km (op Ameland). Download voor inspiratie de Vitens-app!

Sowieso is wandelen - net als andere vormen van beweging - een van de beste manieren om je suiker- en insulinehuishouding gezond te houden en jezelf te beschermen tegen obesitas en diabetes type 2. Mensen die gedurende langere tijd ongeveer een uur per dag wandelen, hebben een aanzienlijk kleinere kans om een van deze aandoeningen te ontwikkelen.

Mocht je nog niet overtuigd zijn dat regelmatig wandelen een van de beste dingen is die je voor jezelf kunt doen, dan is er ook nog het positieve effect op het brein. Lopen stimuleert de hippocampus, het gebied dat is betrokken bij je geheugen en bij het leren van nieuwe vaardigheden. Je wordt er dus ook nog eens slimmer van.

Een wandeling in de stad of in het park is natuurlijk prima. Maar wat is er leuker dan je wandelquotum in het weekend opschroeven met een heerlijke tocht door de natuur? De beheerders van natuurgebieden hebben er alles aan gedaan om mooie routes te ontsluiten voor bezoekers.