Waarom val ik niet af?

10 mogelijke redenen

Je bent bezig met de Gezond Gewicht Coach. Super goed! Soms gaat het afvallen even wat minder goed dan je graag wil. Vraag jij je af: waarom val ik niet af? Hier 10 mogelijke redenen met oplossingen. Je kan hier een nieuw mini-doel voor schrijven om mee aan de slag te gaan!

1. Stress

Stress kan een echte dikmaker zijn. Bijvoorbeeld als je uit stress ongezond of te veel gaat eten. Ook meer alcohol drinken kan een gevolg zijn van stress. Naast dat je misschien meer calorieën tot je neemt, zorgt het stresshormoon cortisol ervoor dat je meer buikvet opslaat. Afvallen is dan vechten tegen de bierkaai.

Oplossingen om stress te lijf te gaan:

 • Beweeg voldoende! Geef je stress een uitlaatklep en beweeg. Ga bijvoorbeeld voor een rustgevende wandeling. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het Weekdoel van SamenGezond iedere week haalt.
 • Ga mediteren. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze oefeningen.
   

2. Slaapgebrek

Als je onvoldoende slaapt, dan saboteert dit je pogingen om af te vallen. Kortgezegd zorgt een slaaptekort ervoor dat je meer ghreline (eetlustopwekkend hormoon) en minder leptine (eetlustremmend hormoon) aanmaakt. Vervelend, als je wilt afvallen en juist gezond en niet teveel wilt eten. Wil je afvallen, geef dan nachtrust prioriteit.

Oplossingen om beter te slapen:

 • Zorg voor regelmaat. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op en ga op hetzelfde tijdstip (en niet te laat) naar bed.
 • Beweeg voldoende overdag. Daardoor slaap je beter. Als je ook nog buiten sport in het daglicht, dan is dit ook heel goed voor je biologische klok. 
 • Maak je niet te druk over je slaap. Ga niet liggen malen over korte nachten, dit komt op een later moment wel weer goed. Even slecht slapen is niet direct slecht voor je gezondheid.

3.  Motivatiedip

Afvallen gaat langzaam en kost veel moeite. Zelfs een kilo per week afvallen vraagt al een flinke inspanning. Bovendien zijn er fases waarin je gewicht stil lijkt te staan. De eerste weken ga je als een speer en ben je zo een paar kilo kwijt, waarna een moment komt dat je niet meer lijkt af te vallen. Terwijl de hoeveelheid calorieën die je per dag binnenkrijgt hetzelfde is. Op zo’n moment kan het verleidelijk zijn de handdoek in de ring te gooien en weer ouderwets los te gaan op toastjes met kaas en wijn.

Oplossingen voor je motivatiedip:

 • Praat erover met anderen. Bijvoorbeeld met mensen in je omgeving of met andere deelnemers van de Gezond Gewicht Coach via de besloten Facebook groep.
 • Gewicht is één manier om je succes te meten. Maar je bent voor je hele gezondheid goed bezig. Kijk terug naar wat je al hebt bereikt. Bijvoorbeeld met het aanleren van nieuwe gewoontes. Misschien voel je je zelfs al een beetje fitter. 
 • Vertrouw erop dat je uiteindelijk je doel haalt, ook als het afvallen niet snel gaat.

4. Niet bewegen

Wetenschappelijke onderzoeken die kijken naar mensen die zijn afgevallen en het resultaat langer dan een jaar weten vast te houden zijn niet alleen minder gaan eten (met name vet, snacks en suiker). Ze zijn ook meer gaan bewegen. Ook staat vast dat een zittend bestaan een rol speelt bij het ontstaan van overgewicht en obesitas. Bewegen is dus een belangrijke factor wil je een gezond gewicht krijgen én vasthouden. Alle bewegen ondersteunt het afvallen, maar de combinatie van krachttraining en cardio is superieur. Zowel cardio als krachttraining verbeteren de insulinehuishouding; je cellen worden gevoeliger voor het effect van insuline. En dat is een wapen tegen zoete trek en vreetbuien.

Oplossing om meer te bewegen:

 • Ga aan de slag met het Weekdoel van SamenGezond!
 • Maak een mini-doel over bewegen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere dag tijdens de lunch een wandeling maakt. 

5. Crashdieet

De meeste diëten beloven snel succes als jij je maar aan strenge regels houdt en veel minder calorieën eet (nooit meer tarwe, suiker of vet in een wereld vol vet… ja dan lukt het wel!). Die regels zijn moeilijk vol te houden. Misschien lukt het even om af te vallen, maar al snel gaat het mis.

Oplossing:

 • Eet gezond. Dus vooral groente, fruit, volkoren graanproducten en gezonde vetten. 
 • Bouw momenten in dat je even iets lekkers mag.
 • Pak je eetpatroon aan in kleine stapjes, in de vorm van mini-doelen.
 • Afvallen komt uiteindelijk neer op de energiebalans: meer calorieën verbruiken dan je inneemt. Heb je nog geen inzicht in jouw calorie-inname? Houd dan nog eens een eetdagboekje bij.

6. Vloeibare calorieën

Suikerhoudende dranken – en ook alcohol bevat veel suiker – geven geen verzadigd gevoel, dus je gaat er niet minder om eten, ondanks dat je lichaam wel calorieën heeft binnengekregen. Kortom, ze gaan rechtstreeks naar heupen en buik. 

Oplossing:

 • Drink zo min mogelijk alcohol en frisdranken. Neem in plaats daarvan liever thee, koffie of water
 • Eet daarom liever fruit, dan dat je vruchtensap drinkt. Door fruit te eten, verzadig je meer.

7. Je leeftijd

Een oorzaak van maar moeilijk afvallen kan ook leeftijd zijn. Bij het ouder worden treden hormonale veranderingen op die gevolgen hebben voor je gewicht. Vrouwen produceren na de menopauze minder oestrogeen, mannen produceren geleidelijk minder testosteron. Daardoor komen ze aan en gaat afvallen maar moeizaam. Gelukkig hoef je je daar niet bij neer te leggen.

Oplossing:

 • Door meer te bewegen ondersteun je het afvallen, ook bij ouderen.

8. Gestopt met roken

Ongeveer 4 op de 5 rokers komt aan na het stoppen. Gemiddeld komen stoppers 2,5 tot 6 kilo aan na hun laatste sigaret. Natuurlijk kun je hiervan balen, maar deze gewichtstoename is géén reden om niet te stoppen met roken. Uit onderzoek is gebleken dat het bij de meeste mensen gezonder is om enkele kilo’s aan te komen, dan om te blijven roken. 

Dat je gewicht stijgt na stoppen met roken is te verklaren door de nicotine in tabak die ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrandt. Als je stopt met roken, is die extra verbranding er niet meer. Alleen al door te stoppen en precies hetzelfde te blijven eten en bewegen kom je ongeveer 1,5 kilo aan. Daarnaast lijken afkickverschijnselen als een rusteloos en leeg gevoel op een hongergevoel. Je kunt daardoor het gevoel hebben dat je honger hebt, terwijl dat eigenlijk niet zo is. 

Oplossing:
Bekijk deze 10 tips om je gewicht op peil te houden na het stoppen met roken.  

9. Medicijnen

Sommige medicijnen kunnen bijdragen aan overgewicht. Bijvoorbeeld doordat ze de eetlust versterken of doordat ze de stofwisseling vertragen. Afvallen kan dan erg moeilijk zijn of helemaal niet lukken. Medicijnen die de eetlust kunnen versterken of de stofwisseling vertragen zijn: antidepressiva, antipsychotica, corticosteroïden, medicinale cannabis, beta-blokkers en medicijnen tegen epilepsie.

Oplossingen

 • Ga in gesprek met de arts die deze medicatie voorschrijft en bespreek de mogelijkheden. Soms zijn er alternatieven beschikbaar, maar niet altijd.
 • Het is voor jou extra belangrijk om gezonde keuzes te maken: eet gezond en beweeg voldoende.

10. Winterdip

Gemiddeld komen mensen in de winter zo’n 2 kg aan, maar bij sommige mensen is dat veel meer. We maken in de winter minder van het geluksgevoel serotonine aan en daardoor krijgen we meer trek in zoetigheid en koolhydraten (stamppot en marsepein horen niet voor niets bij de winter). Daarom kan afvallen in de winter voelen als vechten tegen de bierkaai. Veel mensen beginnen hun lijnpogingen dan ook in het voorjaar.

Oplossing:

 • Eet gezonde winterkost
 • Beweeg voldoende
 • Eet tijdens de feestdagen in december zo normaal mogelijk, met een gezond ontbijt, lunch en avondeten. Geniet bewust van lekkernijen.
 • Onderneem leuke activiteiten om jouw gelukshormoon aan te wakkeren.
   

< Ga terug naar de overzichtspagina