Ontspannen op vakantie

6 tips om je werk los te laten

Eindelijk een paar weken er tussenuit! En tóch lukt het veel medewerkers niet om compleet te ontspannen op vakantie; hun hoofd zit nog vol met werktaken. Daarom: 6 tips om je werk deze vakantie wél los te laten.

Niemand is zo onmisbaar op zijn werk dat hij geen vakantie kan nemen. Toch voelen veel medewerkers zich schuldig zodra ze op vakantie gaan - of ze nemen zelfs hun werk mee. Dat blijkt uit een onderzoek van Panelwizard in opdracht van Acties.nl onder 1.135 Nederlandse werknemers. 46% van de ondervraagden heeft moeite om het werk los te laten tijdens een vakantie. En 54% schrok weleens van de hoeveelheid werk die er na afloop van een vakantie op ze lag te wachten. Als gevolg hiervan zegt maar liefst 14% liever helemaal geen vakantiedagen op te nemen vanwege de hoeveelheid werk die er bij terugkomst op ze ligt te wachten. Hoe ga je toch ontspannen op vakantie?

1 Bouw op tijd af

Veel mensen ronden pas hun taken af op de laatste werkdag voor de vakantie. Best stressvol. Probeer liever af te bouwen: maak op tijd een to do-lijst met alle taken die je voor de vakantie klaar moet hebben. Meld tijdig aan collega’s wanneer je weg bent. Plan liever geen belangrijke afspraken meer in tijdens de laatste dagen voor je vakantie, maar til deze over de vakantie heen. Zijn er zaken die niet kunnen wachten? Vraag eventueel of een collega deze wil oppakken.

2 Schakel op tijd je out-of-office in

En het liefst een dag eerder dan je weggaat, zodat er op het laatste moment geen onverwachte klussen meer bijkomen. Dat levert meer tijd op om dringende zaken af te handelen en je werk eerder los te laten. Gebruik de laatste werkdag voor het opschonen van je mailbox, het opruimen van je bureau en het overdragen van werk aan collega’s. Zet eventueel je out-of-office een dag later uit dan dat je eigenlijk terugkomt. Zo bouw je ook na de vakantie wat extra rust in voor jezelf.

3 Doe een digital detox

Verwijder voor de vakantie je werkmail van je privételefoon, zodat je niet in de verleiding komt om mails waar ‘urgent’ bij staat toch te lezen. Stap ook voor een paar weken uit werk-whatsapp-groepjes zodat je niet betrokken bent bij zaken die op kantoor spelen.

4 Beslis of je bereikbaar wilt blijven – en hoe

Wie geen onafgerond werk achterlaat voor collega’s, loopt minder kans om gestoord te worden tijdens de vakantie. Is het toch nodig om een lijntje met kantoor te houden? Vertel je collega’s op welke momenten je even bereikbaar bent. Of spreek af dat ze je eerst appen als er iets overlegd moet worden. Dan word je niet overvallen door werktelefoontjes en kun je je werk eerder loslaten.

5 Sport na de laatste werkdag

Hoofdpijn, misselijkheid… veel mensen voelen zich de eerste dagen van hun vakantie niet lekker. Deze ‘vrijetijdsziekte’ kan ontstaan als je net voor je vakantie erg druk bent, terwijl op vakantie je lichaam ineens tot rust moet komen. Sporten na afloop van de laatste werkdag kan helpen om het lichaam in balans te brengen.

6 Ontspan voor vertrek

Ga niet je eerste vrije dag al op vakantie, maar bereid je vakantie thuis rustig voor. Zo kun je alvast wennen aan een leven zonder werk, en een beetje tot rust komen. Op die manier geniet je straks echt en lukt het je beter je werk los te laten. Want: de wereld vergaat echt niet als jij even van je post bent.