Top 10 mooie natuurgebieden in Nederland

Deze magische plekken wil je zeker ontdekken

Nederland kent zoveel mooie natuurgebieden die het ontdekken meer dan waard zijn. Betoverende plekken die je misschien bekend in de oren klinken, maar waar je nog nooit bent geweest. Trek je wandelschoenen aan, stap op de fiets of in de boot en beleef onze top 10. 

1. Nationaal Park Lauwersmeer

Hoog in het noorden, op de grens van Groningen en Friesland, ligt Nationaal Park Lauwersmeer. Een van Europa’s belangrijkste vogelgebieden. Hier spot je lepelaars, kiekendieven en zelfs zeearenden. Sinds 2016 mag het park zich officieel Dark Sky Park noemen. Het is 's nachts een van de meest donkere plekken van ons land. Overdag is het hier heerlijk wandelen met routes van 1,5 tot 10 kilometer of fiets het hele meer rond (43 kilometer). Wie weet zie je naast vogels ook bijzondere orchideeën, koninkpaarden, Schotse hooglanders of een vos. 

2. Het Ballooërveld 

Dit mooie natuurgebied ligt midden in het Nationaal Park Drentsche Aa. De heide staat in augustus vol in bloei, terwijl in het voorjaar de beekranden zich vullen met orchideeën en dotterbloemen. Wandel over de zand- en heidevlaktes en waan je in een openluchtmuseum. Met z’n middeleeuwse karrensporen, grafheuvels als de Galgenberg en loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog ademt het hier geschiedenis. Maar het allerleukste zijn toch wel de 400 Drentse heideschapen. Bij de Schaapskooi weten ze precies waar de kudde zich bevindt.

3. Slikken van Flakkee

De Slikken van Flakkee op Goeree-Overvlakkee is een internationaal beschermd mooi natuurgebied aan de rand van het Grevelingermeer. Na de afsluiting van het meer vielen de Slikken helemaal droog. Dit zorgde voor een enorme variëteit aan bloemen, planten, bomen en vogels. Het hele jaar door grazen er op het open ‘savanne’-landschap in het zuidelijk deel van de Slikken kuddes Flakkee Heckrunderen en Fjordenpaarden. Maak een wandeling of bezoek samen met een gids het gebied van de Slikken met de huifkar.

4. Tiengemeten

Wie in Zuid-Beijerland op de pond stapt, is binnen enkele minuten op het Zuid-Hollandse eiland Tiengemeten. Dit eiland vol ongerepte wildernis en ruig moerasgebied is helemaal teruggeven aan de natuur. Boeren vertrokken en bevers, vogels en groen namen hun plaats in. Overal hoor je geluiden van ganzen, fazanten, rietzangers en andere kwetteraars. Op Tiengemeten zijn drie wandelroutes (3,5, 10 en 10,5 kilometer), maar ook de fiets mag mee.  

5. Weerribben-Wieden

Rietkragen, plassen, meren, slootjes, moerasbossen, hooilanden en pittoreske dorpjes. Nationaal Park Weerribben-Wieden heeft het allemaal. Ga lekker wandelen of stap bijvoorbeeld in Giethoorn of Blokzijl in een sloep, fluisterboot, punter of kano. Vooral voor kano’s is dit mooie natuurgebied een paradijs. Peddel door de wirwar van smalle kreekjes en kolkjes en ga op zoek naar ringslangen, otters en bevers. Even geen omgevingsgeluiden, maar genieten van de rust van het water.

6. Het Aekingerzand

Deze uitgestrekte zandvlakte bij Appelscha kennen de meeste mensen als de Kale Duinen. Maar de officiële naam is Aekingerzand, een uniek en mooi natuurgebied in Nationaal Park het Drents-Friese Wold. Hier kun je met recht uitwaaien. De wind heeft op de uitgestrekte zandvlaktes nog echt vrij spel. Om het stuifzand te behouden zijn er door Staatsbosbeheer bewust veel bomen gekapt. De Kale Duinen is een ideaal gebied voor ruiters, wandelaars en fietsers. 

7. Nationaal Park Dwingelderveld

Overdag is dit grootste natte heidegebied van West-Europa al prachtig, maar ook ’s nachts valt er veel te zien en te horen. Er is hier een speciale route van 5 kilometer uitgestippeld voor nachtelijke zwerftochten. Reflecterende pijltjes wijzen je de weg door het bos en over de heide. Luister naar de uilen, ontdek vleermuizen en tel de sterren. Dat wordt een spannend tochtje!

8. De groote Peel

Vroeger was dit gebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant een veenmoeras, tegenwoordig kun je hier allerlei vogels aantreffen. Het is namelijk een van de vogelrijkste plekken van West-Europa. In oktober en november heb je zelfs kans dat hier kraanvogels op doorreis neerstrijken om even wat energie op te doen. Je vindt in het nationale park diverse tochten en excursies.

9. Het Geuldal

Het Geuldal is een echte aanrader voor de liefhebber van heuvellandschap. De hoogteverschillen en kronkelende paadjes van het Zuid-Limburgse natuurgebied zorgen ervoor dat geen wandeling door deze vlaktes verveelt. De snelst stromende rivier van Nederland, de Geul, vormt het hart van het Geuldal, en zorgt ervoor dat het hele gebied in bloei staat. Bezoek de boomgaarden en molens, of trek ongestoord zelf het gebied in ter voet of per fiets.

10. Nationaal Park De Alde Feanen

Watersporters opgelet, dit Friese Nationaal Park leent zich perfect voor watervertier van alle soorten en maten. Zo kun je er een ontspannen rondje varen dwars door de natuur heen, maar ook zeilers en surfers kunnen hier hun ei kwijt. Ga op zoek naar de ‘big five’ van Alde Feanen: de zeearend, ree, roerdomp, aalscholver en ooievaar. Met een beetje geluk kom je zelfs de otter tegen.