Vrijwilligerswerk: wat kan er veel!

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt

Zo’n 40% van alle Nederlanders doet het: vrijwilligerswerk. Koken, lesgeven, bomen knotten, klussen, spelletjes doen, de mogelijkheden zijn ongekend. Benieuwd naar wat jij zou kunnen doen? 

In bijna alle grote steden van ons land zijn wel vrijwilligerscentrales te vinden. Een daarvan is het  VWC Haarlem & omgeving, waar Chris Rabbers werkt als projectcoördinator. Ze vertelt: “Een centrum als deze staat voor iedereen open. Wat is er allemaal mogelijk? Misschien wil je je graag nuttig maken, maar weet je niet hoe? Het is altijd mogelijk om in een vrijwilligerscentrum te sparren over wat voor type vrijwilliger je bent. Ook kun je bekijken wat je zou kunnen betekenen voor een ander en hoeveel tijd je daaraan wilt besteden.”

Voor iedereen anders

Vrijwilligers zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige mensen zijn gestopt met werken, terwijl anderen tussen twee banen in zitten of juist willen re-integreren. De motivatie om vrijwilligerswerk te doen is voor iedereen anders. Ook is er een groeiende groep mensen die naast hun drukke baan en gezin meer zingeving zoeken en iets goeds willen doen voor een ander. De beloning is vaak voor iedereen gelijk: het geeft voldoening, het is waardevol, je leert ervan en je ontmoet gelijkgestemden.

Cijfers vrijwilligerswerk

  • 40% van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk, gemiddeld 14,5 uur per maand.
  • Vrijwilligerswerk wordt het meest gedaan door mensen tussen de 35 en 45 jaar, op school, de sportvereniging of in de buurt.
  • De provincie Friesland telt de meeste vrijwilligers.

Zorgtaken

Als vrijwilliger kun je je voor ontzettend veel sectoren inzetten. Denk aan sport & spel, cultuur, zorg, welzijn, natuur & dieren, jeugd & jongeren en techniek & ambacht. “Maar in de zorgsector zoeken ze wel de meeste mensen”, vertelt Chris. “Doordat oudere mensen langer thuis moeten blijven wonen en mantelzorgers vaak hun handen vol hebben, is er in de zorg veel hulp nodig. Denk aan thuishulp, chauffeurs of burenhulp. Maar ook zorginstellingen of dagcentra zoeken vaak gastvrouwen of- mannen, klussers of bijvoorbeeld ontbijtmedewerkers. Er is te veel om op te noemen.”

Maatjes gezocht

Waar ook veel behoefte aan is zijn zogenaamde maatjes. Mensen komen soms in situaties terecht waarin ze weinig contact hebben met anderen of nauwelijks de deur uit gaan. Omdat ze bijvoorbeeld op leeftijd zijn, een handicap, psychische klachten of een zieke partner hebben. Een maatje kan dan gezelschap bieden, voor afleiding zorgen of gewoon de dag wat fleuriger maken. Chris: “Eens per week een kop koffie, een frisse neus halen of boodschappen doen kan al genoeg zijn. En het mooie is, er ontstaan soms heel bijzondere vriendschappen.”

Ook voor jongeren

Hoewel vrijwilligers vaak boven de 35 jaar zijn, is er ook voor jongeren genoeg werk dat dicht bij hen staat. Chris: “Denk aan festivals als Bevrijdingspop, concertmedewerkers, werken bij lokale omroepen, communicatiemedewerkers, voetbaltrainers, vloggers of social media medewerkers. Leerzaam en gezellig!”

Nationale Vrijwilligersdag

Elk jaar worden op 7 december alle vrijwilligers op Nationale Vrijwilligersdag in het zonnetje gezet. Ook regionaal wordt daar extra aandacht aan besteed door gemeenten en organisaties.