Vrijwilligers bij de Arnhemse Bridge to Bridge-loop

“De trots en de voldoening, mooi om daar bij te kunnen zijn”

Elk jaar zijn er diverse runs in ons land. Wist je dat er bij zo’n evenement vaak talloze vrijwilligers zijn betrokken? Ontmoet Anne en Noëlle. Zij zetten zich al een aantal jaar in voor de Arnhemse Bridge to Bridge-loop die in september plaatsvindt.

Elk jaar in september is het weer vaste prik voor de vriendenclub van Anne Bik (19). Dan zetten zij zich in voor het hardloopevent Bridge-to-Bridge, dat elk jaar in Arnhem wordt gehouden. De loop is niet meer zomaar een loop, want hiermee wordt de slag om Arnhem tijdens WO II herdacht. Start- en eindpunt is de John Frostbrug, genoemd naar de Britse oorlogsheld die samen met zijn soldaten 3 dagen lang bij de brug strijd leverde tegen de Duitsers. In 1984, precies 40 jaar na de slag, werd de eerste editie van Bridge to Bridge georganiseerd. Voor Anne natuurlijk al veel te lang geleden om herinneringen aan te hebben. Maar  ze doet toch al weer een paar jaar mee als vrijwilliger.

Uitdelen van startbewijzen

“Elke deelnemer moet de John Frostbrug 2 keer overwinnen,” vertelt Anne. “Zelf sta ik bij de start van de loop, bij het uitdelen van de startbewijzen, de medailles en soms ook bij de garderobe. Iets wat ik alweer 4 jaar doe, samen met een aantal anderen. Ooit zijn wij als vriendengroep vanuit onze scoutingvereniging begonnen als vrijwilliger. In die tijd omdat we de vergoeding – niet veel hoor -  eigenlijk wel konden gebruiken voor een reis naar Japan. Maar we vonden het zo leuk, dat we als vrijwilliger zijn gebleven.”

Speciale sfeer

Noëlle (16), de jongste van de vriendengroep, kwam er een jaar na Anne bij. Noëlle : “Wij zijn zelf de jongste vrijwilligers, sommigen doen het al veel langer dan wij. Wat ik merk is dat iedereen – jong of oud - altijd weer heel enthousiast is om elkaar na zoveel tijd te ontmoeten. Het is echt gezellig.”

Hoe leuk ook, toch is het niet altijd even gemakkelijk om genoeg vrijwilligers te vinden. Coördinator vrijwilligers Karin Tomassen: “Voor een event als dit hebben we zo rond de 115 vrijwilligers nodig. Dat is behoorlijk veel. We werken dan ook veel samen met bijvoorbeeld scoutingverenigingen en studenten van sportopleidingen en Rijnstate. Gelukkig zijn er genoeg vrijwilligers die het zo leuk vinden dat ze elk jaar terugkomen.”

Doedelzakspeler

Karin: “De Bridge tot Bridge is dan ook een heel mooi event, vind ik zelf. De sfeer, het startnummer wat de doedelzakspeler steeds weer speelt, de traditie. Heel speciaal. En dan de kidsrun: al die kinderen die zo hun best doen…” Anne vult aan: “Aan het eind van de loop zijn mensen helemaal kapot, maar ook voldaan en trots dat ze het hebben volbracht. Echt mooi om daar bij te kunnen zijn!”   

Over de Bridge to Bridge-loop

Dit hardloopevent vindt elk jaar op de 2e zondag in september plaats vanaf de John Frostbrug in Arnhem. Deelnemers kunnen kiezen voor de afstand die bij hen past: 3,11 Engelse Mijl (5 km), 6,22 Engelse Mijl (10 km) of 10 Engelse Mijl (16,1 km). Voor de jongste lopers is er de Kidsrun van 1 kilometer.