Voldoende voedingsstoffen

Dit heb je nodig

Welke voedingstoffen heb je nodig? En hoe zorg je ervoor dat je geen tekort hebt? Lees deze tips! 

In je voeding zitten voedingsstoffen. Er zijn 50 voedingsstoffen bekend die nodig zijn om je lichaam te laten functioneren. Denk aan energievoorziening, bouwstoffen en reparatie van je lichaam en het regelen van alle processen. Er zijn ook voedingsstoffen waar we met z'n allen te veel van binnen krijgen. Denk aan suiker, zout en verzadigd vet. Vooral ultra-processed foods zitten hier vol mee. Dit heeft nadelige gevolgen voor je gezondheid.​ Ook kun je door diëten over een langere periode te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Je kunt ziek worden door vitaminetekorten. En als je te weinig energie binnenkrijgt, kan spierweefsel worden afgebroken.

​Welke voedingstoffen heb je nodig?

Eiwitten, koolhydraten en vetten worden macrovoedingsstoffen genoemd. Het lichaam heeft er vrij veel van nodig, omdat deze stoffen brandstof zijn voor het lichaam. Zonder brandstof kun je niet functioneren. Eiwitten zijn daarnaast een bouwstof voor opbouw en onderhoud voor spieren, organen, het zenuwstelsel, hormonen, enzymen en het bloed.​

  • Tip: Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas, eieren, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Goede bronnen van koolhydraten zijn vooral volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en volkorenpasta, aardappels, peulvruchten, groente en fruit. Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet zoals margarine, halvarine en oliën en vermijd transvet zo veel mogelijk.

Vitamines, mineralen en spoorelementen worden ook wel microvoedingsstoffen genoemd. Ze leveren geen energie, maar zijn nodig om veel processen in het lichaam goed te laten werken.​ Het lichaam kan deze stoffen niet of onvoldoende zelf maken. Daarom worden ze essentiële (onmisbare) voedingsstoffen genoemd.

  • Tip: Als je voldoende, gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf hoef je niet bang te zijn voor een tekort hieraan. Er is voor de meeste mensen geen goede reden om extra vitamines en mineralen te gebruiken. Voor hen levert geen extra gezondheidsvoordeel op. Van sommige vitamines kan een teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn. Voor sommige groepen is een gezond eetpatroon echter niet genoeg, daarover lees je meer in dit artikel.

Voedingsvezels zijn een ander belangrijk bestanddeel van voeding. Eet je elke dag zo’n 30 tot 40 gram vezels, dan heb je een lager risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Ook zorgt het voor een lager risico op vroeg overlijden.

  • Tip: Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood en andere volkoren producten, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

Hoe krijg je voldoende voedingstoffen binnen?

De Gezondheidsraad heeft voor voedingstoffen normen opgesteld waaraan je voeding moet voldoen. De criteria zijn zo gemaakt dat als je eet volgens de Schijf van Vijf je beneden de normen voor verzadigd vet, zout en transvet blijft én je de aanbeveling voor vezels haalt. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren én die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen. Tip: houd je aan deze 10 gouden regels, dan zit je goed. 

Wil je graag werken aan het minderen van bijvoorbeeld je suiker, zout of verzadigd vet inname? Of wil je juist letten op het binnenkrijgen van voedingsstoffen, zoals ijzer? SamenGezond leert je hoe je dit het beste kunt aanpakken zodat jij de juiste keuzes kunt maken en je doelen behaald. Daarnaast hebben we verschillende zelftests om te kijken of jij risico loopt op tekorten of overmatige inname van bepaalde voedingsstoffen.​