Voldoende vezels eten

Zo blijf je gezond en fit


De meeste mensen halen de aanbevolen hoeveelheid van 30 tot 40 gram vezels per dag niet niet. En dat is zonde, want voedingsvezels zijn belangrijk voor je gezondheid en je spijsvertering. Ga aan de slag met onze tests, tips en coaching. 

Suggesties voor jou

(Nog) geen suggesties beschikbaar

We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid verzameld, deze gebruiken we om onderwerpen en categorieën te tonen die op dit moment bij je passen.

Deelname is gratis en voor iedereen!

Doe je ook mee?
background

Hoeveel vezels per dag is gezond?

Per dag wordt geadviseerd zo’n 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten. Omdat er veel verschillende typen vezels zijn met elk hun eigen goede eigenschappen, is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen te eten. Als je voeding veel vezels bevat, verklein je de kans op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2. Vezels geven je ook een vol gevoel waardoor het gemakkelijker is om van tussendoortjes af te blijven. Eet jij genoeg vezels? Doe de vezeltest.

Hoe eet ik meer vezels?

Door wat eenvoudige aanpassingen in je dagmenu kun je al snel meer vezels binnenkrijgen. Kies voor volkoren producten, die zijn enorm vezelrijk. Denk aan volkoren brood, volkoren pasta, havermout, roggebrood, zilvervliesrijst. Zet daarnaast vaker peulvruchten op het menu. In een salade, soep of chili con carne bijvoorbeeld. En kies als ontbijt eens voor een voedzame en gezonde pap. Varieer met havermout, volkoren tarwevlokken (Brinta), volkoren speltmeel of boekweitvlokken. Lees ook deze tips voor voldoende vezels. Als je lichaam niet gewend is aan voeding met veel vezels, kan dat in het begin leiden tot winderigheid. Gun je darmen de tijd om te wennen, dan wordt die winderigheid vanzelf minder.

Waar zitten veel vezels in?

Vezels zitten vooral in volkoren graanproducten, peulvruchten, zaden, noten, groente en fruit. Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Dit in tegenstelling tot geraffineerde graanproducten. Die zijn gemaakt van alleen de meelkern en missen dus de voedingsstoffen uit de zemel en kiem. Daardoor bevatten geraffineerde graanproducten beduidend minder vezels, vitamines en mineralen dan volkoren graanproducten. Kijk daarvoor in de ingrediëntlijst op het etiket. Of bekijk deze tabel met voedingsvezels per product.