Voeding en sport
Gezond eten voor de beste prestaties
Of je nu topsporter of een recreatieve sporter bent en zelfs wanneer je (nog) niet zo actief bent. Als je wilt afvallen of juist meer spiermassa wilt. Gezond eten is altijd goed!
-
Eten als een topsporter
Blog advies over voeding
-
Gezond eten voor sportende kinderen
Tips
-
Meer bewegen? Doe mee met het Weekdoel!
Elke week een beloning
-
Fit op de baan: voedingstips
Voedingstips van toptennisster Kiki Bertens
-
Meedoen met een sportevenement? 5 eet- en drinktips
Blog eet- en drinktips
-
Eiwitshakes, eiwitrepen… Heb je ze écht nodig?
Tips
-
✉ E-mailcoaching: een gezond voedingspatroon
Leer wat in een gezond voedingspatroon past
Aanbevolen voor jou
Ontdek je persoonlijke tips
Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen!
Deelname is gratis en voor iedereen

Voeding en sport
Dat een topsporter andere voeding nodig heeft dan een recreatieve sporter is wel bekend. Je kunt ook wel nagaan dat goede voeding belangrijk is voor en na het sporten. Maar de vraag is: welke voeding heb jij nodig? Ongeacht op welk niveau je sport, het belangrijkste is dat je eetpatroon op orde is. Je basisvoeding dus. Dit betekent dat je gezond eet volgens de Schijf van Vijf. Hiermee krijg je een gezonde basis aan voedingstoffen binnen. Denk aan vezels, vitamines, mineralen en bouwstoffen. Je hoeft niet meer of anders te eten als je niet zo’n fanatieke sporter bent. Als je 1 keer per week aan hardlopen of fitness doet, of 2 tot 3 keer per week een uurtje fietst of wandelt bijvoorbeeld.
Train je minimaal 2 keer per week of vaker, dan is het wel goed om je eetpatroon daarop iets aan te passen. Je hebt daardoor namelijk wat extra energie (calorieën) nodig en meer vocht. Het is dan goed om te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten en eiwitten die je binnenkrijgt en naar hoeveel je drinkt op een dag.
Welke voeding bij inspanning?
Bij sommige sporten is het gebruikelijk om de inspanning gezellig af te sluiten met een biertje. Toch is dit niet verstandig. Er zijn wel 5 redenen op dat pilsje te laten staan. Je verliest bijvoorbeeld bij het sporten al veel vocht en alcohol is juist vocht afdrijvend. Mocht je toch een biertje willen drinken, zorg dan in ieder geval ervoor dat je ook een paar glazen water drinkt.
Welke voeding je extra nodig hebt, verschilt per sport of inspanning die je geleverd hebt. Na een duursport als wielrennen of hardlopen kun je het beste koolhydraten en eiwitten nemen. Hiermee vul je je koolhydraatvoorraden weer aan en herstel je spierschade. Heb je aan krachttraining gedaan, dan is voor eiwit belangrijk. Ook voor herstel van spierschade en om je spieren op te bouwen. Ben je lang actief geweest en hebt je veel gezweet, dan is het belangrijk om juist je vocht weer op peil te brengen.
Gezond eten en sporten
Gezond eten is altijd goed. Het maakt niet uit of je topsporter of recreatieve sporter bent. Wel zijn voor topsporters speciale voedingstips. Zo vertelt Kiki Bertens hoe het zit met voeding voor een tenniswedstrijd. Bij FC Groningen worden de D’tjes tot en met de eerste selectie hier goed in begeleid. Dit wordt gedaan door verschillende voorlichtingen en workshops te geven zodat de spelers maximaal kunnen presteren. Wel zijn dit allemaal voedingsadviezen op maat omdat elk lichaam toch net weer wat anders reageert op voeding. Neem dus niet zomaar iets over wat iemand zegt want het kan zo zijn dat dit niet bij jouw lichaam past. Laat je adviseren door een expert. Wil je weten wat jij het beste kunt eten in combinatie met jouw sportschema? Vraag dan advies aan een diëtist.
Zijn voedingssupplementen nodig?
Sport jij niet meer dan 3 keer in de week en eet je gezond? Dan heb jij niks extra’s nodig. Je krijgt zo voldoende voedingstoffen binnen. Grijp dan ook niet zo maar naar extra vitamines of supplementen. Focus je liever op gezonde basisvoeding. Er is namelijk van de meeste voedingssupplementen niet wetenschappelijk bewezen dat ze bijdragen aan een betere sportprestatie. Er zijn zelfs supplementen die een negatief effect hebben op de sportprestatie. Pas met name op met kruidenpreparaten want die kunnen soms schadelijk zijn. Ook bevatten sommige supplementen stoffen die op de dopinglijst staan. Van een gezond en gevarieerd voedingspatroon heb je uiteindelijk het meeste profijt. Ook eiwitten kun je meestal prima uit je dagelijkse voeding halen. Is dit niet haalbaar voor jouw, dan is een eiwitsupplement een optie. Maar dit geldt doorgaans voor de fanatieke sporters onder ons.