Voeding en gezondheid

Bij jicht, reuma, eczeem, ADHD, voedselallergie

Heb je overgewicht of wil je je fitter voelen dan kan een gezonde leefstijl je gezondheid écht verbeteren. Je verliest bijvoorbeeld gewicht, je bloedsuiker en cholesterolgehalte verbeteren en je bloeddruk daalt. Wat moet je dan veranderen in je voeding? Lees de tips en adviezen van experts.

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

Meld je aan
background

Gezonde voeding en gezondheid

Een gezonde levensstijl kan helpen om je gezondheid te verbeteren. Een gezonde levensstijl begint bij gezonde voeding. Hierdoor kun je gewicht verliezen, kun je je bloedsuiker en cholesterolgehalte verbeteren en je bloeddruk laten dalen. Wil jij ontdekken wat gezonde voeding voor jouw gezondheid kan doen? Houd dan eens je voedingspatroon bij en bespreek dit met een diëtist. Is dat een stap te ver, bekijk dan de tips op onze website over gezond eten.

Wat is gezondheid? 

Gezondheid is dat je het gevoel hebt van lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn. Wel is gezondheid voor iedereen anders, je weet zelf het beste zelf of je op dat moment gezond voelt of niet. Vaak is dit wel afhankelijk van je leefstijl. Genoeg slapen, gezond eten, regelmatig ontspannen, en beweging hebben allemaal invloed op je gezondheid. Kortom alles wat je doet in je leven telt op voor je gezondheid.

Welke voeding past bij jouw gezondheid?

Het is per persoon verschillend wat het effect is van voeding op de gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld gezondheidsklachten hebben waar voeding invloed op kan hebben. Denk aan jicht, reuma of ADHD. Sommige voedingsmiddelen moet je vermijden, en sommige voedingsmiddelen beschermen juist extra. Je kunt ook klachten krijgen na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Van de allergische reacties op voedsel wordt 95% veroorzaakt door deze 8 voedingsmiddelen: melk, ei, pinda, noten, soja, tarwe, vis, schaaldieren. Ook eczeem bij kinderen kan komen door bepaalde voedingsmiddelen.

Ook bij mensen met het metabool syndroom is voeding van grote invloed op de gezondheid. Dit syndroom ontstaat onder andere door een combinatie van ongezond eten en weinig bewegen. Gezonde darmen spelen ook een belangrijke rol voor je gezondheid. Met de vezels in groente, fruit en peulvruchten houd je je darmen gezond. Teveel suiker en vet kun je het beste vermijden.

Wat is gezonde voeding?

Als we het over gezonde voeding hebben is het van belang om niet te weinig of teveel te eten. Verder is het belangrijk dat je varieert met verschillende producten zoals groente, fruit, noten, peulvruchten, volkorenproducten met veel vezels. Alcoholische dranken, suikerhoudende dranken, snoep, en snacks kan je beter achter wegen laten. Ook de hoeveelheid vlees (voornamelijk rood vlees) die je eet kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Wil je meer leren over gezonde voeding om zo jouw voedingspatroon te veranderen? Meld je dan aan voor een van onze mailcoachingstrajecten.

Start de mailcoach