Video: Wat kan je doen aan coronastress?

Tips van een psycholoog

De coronacrisis kan invloed hebben (gehad) op je mentale gezondheid. Veel mensen worstel(d)en met eenzaamheid, negatieve gevoelens en stress. Psycholoog Wouter Cammelbeeck vertelt wat je in zo'n periode kunt doen om wat beter in je vel te zitten. Hij geeft 10 praktische tips die je direct kunt toepassen.

10 tips tegen coronastress van een psycholoog

  1. Juist in deze tijd is het belangrijk om in contact te blijven. Ga dagelijks online koffie drinken met vrienden, familie, collega’s of eet samen een maaltijd via beeldbellen.
  2. Probeer iets voor anderen te doen. Er zijn nu veel initiatieven waarmee je anderen kunt helpen, zo heb je zelf ook sociaal contact en houd je verbinding met andere mensen.
  3. Als je thuis werkt of studeert, kun je veel gedaan krijgen omdat je minder gestoord wordt door anderen. Maar leg de lat niet te hoog voor jezelf. Plan je werkdag, houd je aan deze planning en baken je werktijden af.
  4. Blijf sociale verbinding met collega’s en studenten houden. Houd gemeenschappelijke pauzes via online een verbinding. Blijf ook dingen samen vieren, sta samen stil bij verjaardagen en andere feestelijke momenten.
  5. Ben je werkloos geraakt, dan kun je een gevoel van controleverlies hebben. Het is normaal dat je je zo voelt, dit hoort erbij. Probeer het van je af te schrijven en wees kritisch op je gedachten. Praat jezelf niet in de put.
  6. Zit je zonder werk thuis, houd dan een vaste dagstructuur vast. Dat geeft je een gevoel van controle. En wees niet te streng voor jezelf.
  7. Zit je nu thuis met partner en kind(eren), dan vraagt deze situatie waarschijnlijk veel van je. Baken je werkmomenten af zodat je momenten hebt om op te laden. Eet gezond, beweeg voldoende en neem tijd om te ontspannen.
  8. Maak je je zorgen of ervaar je veel stress, deel je gevoelens dan met anderen.
  9. Een mentale balans behouden betekent blijven balanceren, blijven bijstellen. Negatieve gevoelens zijn heel normaal. Richt je op zaken die je wel kunt beïnvloeden.
  10. Wees mild voor jezelf en begripvol voor de mensen om je heen.