SamenGezond maakt dagelijks bewegen leuk. Download nu de app!
Verhuisd maar nog niet thuis: hoe komt dat?
De ene persoon is sneller gewend dan de ander
Het is vaak een grote verandering in iemands leven: verhuizen. Los van de stress die een verhuizing vooraf met zich meebrengt, kan het ook behoorlijk wennen zijn op een nieuwe plek. Waardoor komt dat en hoe voel je je zo snel mogelijk weer thuis?
Toen hun tweede geboren was, werd hun bovenetage in de binnenstad echt te klein. Dus kochten Claudia (34) en haar vriend een huis in een gezinswijk aan de rand van de stad. Mét een tuin. “Maar toen we er eenmaal zaten, viel het me niet mee”, vertelt Claudia. “Daar zat ik dan, met een baby en een tweejarige die niet wilde lopen in een veel te rustige straat. Geen winkel in de buurt. Ik voelde me ontheemd. Het was winter, niet de beste tijd om mensen in de straat te leren kennen. We waren hemelsbreed twee kilometer verderop gaan wonen, maar voor mij voelde het als tweehonderd kilometer. Ik had heimwee.”
Ontworteld
Gek eigenlijk: het doel van een verhuizing is meestal positief – een groter huis, een betere buurt – en toch scoort verhuizen hoog op de lijst van stressvolle gebeurtenissen. Dat komt niet alleen doordat de huizenjacht, het klussen en het overbrengen van de spullen stress kan bezorgen, maar ook doordat een nieuwe plek flink wennen kan zijn. Rinze Terluin, life coach op het gebied van persoonlijke verandering: “Je kunt je echt ontworteld voelen na een verhuizing. Helemaal als je naar een vreemde omgeving moest verhuizen omdat bijvoorbeeld je partner daar een baan kreeg. Je hebt dan het gevoel weinig controle te hebben over de situatie. Dat geeft stress, wat tot psychische en lichamelijke klachten kan leiden.”
Ergens thuishoren
Het hangt voor een groot deel van je persoonlijkheid af of je gemakkelijk went in een nieuwe omgeving. Mensen die bijvoorbeeld snel van de kaart zijn en gevoelig voor stress, hebben soms nog lang last van een verhuizing, weet Terluin. Loslaten vinden ze moeilijk. Voor hen is een nieuw huis en een andere buurt een te grote verandering, waarmee ze moeilijk kunnen omgaan. Ook voor mensen met een introverte persoonlijkheid is verhuizen geen lolletje. Nieuwe sociale contacten opbouwen is voor hen lastig. “Voor beide groepen raakt verhuizen aan het gevoel van bestaanszekerheid. Het gevoel dat je ergens thuishoort is belangrijk, dat je het goed kunt vinden met de buren, dat je kinderen naar een fijne school gaan. Na een verhuizing verlies je soms het contact met je oude buren en andere kennissen uit je buurt. Daardoor kun je je eenzaam voelen in je nieuwe omgeving.” Sommige mensen missen zelfs de caissière in hun oude supermarkt, of de man die ze elke dag in de straat zijn hond zagen uitlaten. Want ook onbekenden zijn belangrijk voor ons gevoel om ergens bij te horen.
Een band met de buurt
Kun je iets doen om sneller te wennen? Het beste is natuurlijk om van tevoren al goed te checken of je in de nieuwe woonomgeving past, adviseert Terluin. “Wie wonen er nog meer in de omgeving? Hoe is de sfeer? Is er genoeg groen in de buurt? En vraag je af of je kunt meebewegen met de bewoners daar. Neem daarnaast vertrouwde spullen uit je vorige huis mee naar je nieuwe woning en maak er een fijne plek van. En probeer deel te worden van de gemeenschap in je nieuwe buurt. Wie een band ombouwt met de mensen om zich heen, voelt zich er echt sneller thuis.” Accepteer dat het wel een paar jaar kan duren voor je je helemaal als een vis in het water voelt.
Weer terug
En wat als je niet kunt wennen en heimwee blijft houden naar je oude plekje? Terluin: “Mensen schamen zich vaak dat ze de situatie niet goed hebben ingeschat. Maar niet iedere plek is voor iedereen even geschikt. Dat merk je vaak pas als je er al woont. Maar waarom zou je niet een keer een verkeerde inschatting mogen maken? Het wordt pas een grote fout als je hem niet herstelt. Ik ken iemand die na twee jaar weer terug is verhuisd naar de oude straat, omdat het hem niet lukte om te wennen. Soms is dat beter. Het is geen schande om je fout in te zien.”
Verhuizen: de voordelenUit onderzoek van de universiteit van Virginia blijkt dat verhuizen ook voordelen heeft: het kan helpen bij je persoonlijke groei. Je moet immers nieuwe contacten leggen, leert om vanuit verschillende perspectieven naar iets te kijken en het stimuleert je creativiteit doordat je voor kleine en grote problemen snel een oplossing moet vinden. Verder groeit je netwerk erdoor, aan elke woonplek houd je waarschijnlijk nieuwe vrienden en kennissen over. |