5 vragen over vegetarisch eten

Geen vlees eten? Dit moet je weten

Vegetarisch eten is populair. En voor 2019 is voorspeld dat het nog populairder gaat worden. Wij bespreken 5 veelgestelde vragen over vegetarisch eten.

1. Wanneer eet je 100% vegetarisch?

Je maaltijd is vegetarisch als er geen producten van gedode dieren in zitten. Dus geen vlees, maar ook geen vis, en ook geen producten die van dier zijn gemaakt zoals gelatine (van huid of beenderen). Producten als ei en zuivelproducten als melk en kaas kunnen uiteraard wel.
 

2. Is vegetarisch eten gezonder dan vlees eten?

Dat hangt vooral af van hoe je maaltijden er verder uit zien. Als je niet alleen vlees en vis schrapt maar daarnaast ook weinig groenten en fruit eet en geen volkoren producten gebruikt, ben je niet gezond bezig. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je vlees op een gezonde manier vervangt. Als je dat doet, kun je prima zonder vlees en vis. Sterker nog: verschillende grote onderzoeken laten zien dat een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon, of een vegetarisch voedingspatroon je bloeddruk verlaagt en het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook het risico op diabetes type 2 en overgewicht is lager.
 

3. Hebben vegetariërs meer eiwitten nodig dan mensen die vlees eten?

Ja. Vegetariërs hebben 20% meer eiwit nodig dan vleeseters. En dat komt vooral doordat de samenstelling van plantaardige eiwitten anders is dan die van dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten bevatten namelijk minder van de aminozuren (eiwitbouwstenen) die noodzakelijk zijn voor je lichaam, of ze hebben de verkeerde verhouding. Daarnaast is het eiwit uit sommige plantaardige producten soms moeilijker te verteren. Belangrijk dus om te weten hoe je meer eiwitten kunt eten (zie punt 4).
 

4. Hoe kom je aan meer eiwitten?

Gezonde vleesvervangers leveren de juiste eiwitten, maar ook andere stoffen die je normaal uit vlees haalt, zoals ijzer, vitamine B12 en vitamine B1. Je kunt 100 gram vlees of vis op een natuurlijke manier vervangen door:

  • 2 eieren
  • 100 gram tempé of tahoe (tofu)
  • 75 gram peulvruchten (gaar)
  • 70-75 gram kaas
  • 40 gram noten of zaden

Daarnaast bevatten ook producten als kwark en yoghurt eiwitten. Eiwitten heb je nodig om je spiermassa in stand te houden en ook om hongergevoel te voorkomen. Zorg dat elke maaltijd minstens een portie van een eiwitrijk product bevat. Probeer ook zoveel mogelijk af te wisselen.
 

5. Kun je ook alle dierlijke producten weglaten?

Dat kan, dan eet je veganistisch. Veganisten gebruiken helemaal geen dierlijke producten, ook geen leer, wol en honing. Aandachtspunt is dan wel vitamine B12, omdat dat alleen in dierlijke producten zit. Maar ook voor eiwit, calcium, ijzer en vitamine B2 moet je extra aandacht hebben. Het is niet eenvoudig om gezond veganistisch te eten. Laat je in het begin begeleiden door een diëtist en slik sowieso een vitamine B12 supplement.