Gezonde relatie? Zo hou je het leuk
Relatietherapeut Susanne Donders geeft tips
In de eerste tijd van de relatie zaten jullie op een roze wolk, maar na een tijdje sluipen de sleur en irritaties erin. Zo gaat het tenminste bij veel stellen. Zonde, want je kunt van alles doen om het samen leuk te houden. Relatietherapeut Susanne Donders geeft tips voor een gezonde relatie.
Liefde is een werkwoord, zeggen ze weleens. Relatietherapeut Susanne Donders krijgt nogal jeuk van die uitspraak, maar er zit wel een grote kern van waarheid in, zegt ze. “Het moet natuurlijk niet om keihard werken gaan, maar het is wel verstandig om een relatie te blijven voeden. Als je elkaar echt als vanzelfsprekend ziet en stopt moeite voor de ander te doen, gaat de liefde bergafwaarts.”
Geen droomprins(es)
In een gezonde relatie ervaar je de band als goed en hecht, legt Donders uit. Als je je geliefd voelt, jezelf kunt zijn en als de ander je waardeert zoals je bent, geeft dat een emotioneel veilig en geborgen gevoel. “Dan accepteer je dat de ander geen droomprins(es) is, en dat dat prima is. Trekjes als haar slordigheid en zijn vergeetachtigheid zijn dan niet zo’n issue, die kun je samen relativeren.”
Het is fijn als karakters globaal matchen, maar je hoeft niet per se in alles op elkaar te lijken. “Het is wel prettig als de behoeften van beiden grotendeels overeenkomen. Ben je iemand die het liefst alles samen wil doen, dan word je waarschijnlijk niet happy met een autonoom type.” Allebei af en toe je eigen dingen blijven doen, is trouwens prima. Zo’n relatie vraagt minder offers en houdt langer stand.
Even opladen houdt een relatie goed
Een lange vakantie samen doet de liefde vaak flink opbloeien, maar uiteindelijk heb je meer aan de wekelijkse oplaadmomenten. Breng bewust tijd samen door, bijvoorbeeld door samen uit eten te gaan of een wandeling te maken. Deel daarbij je dagelijkse doen en laten, zodat je met elkaar in contact blijft.
Vrouwen klagen soms dat zij altijd het initiatief moeten nemen voor zo’n date. Donders: “Vrouwen onderhouden de relatie nu eenmaal meestal meer dan mannen. Een man leert het initiatief nemen vaak af als hij kritiek krijgt wanneer hij iets op zijn eigen manier doet – vrouwen houden graag de controle.” Alleen geeft haar dat het gevoel dat hij een avondje samen niet zo nodig acht. “Spreek dat liever uit”, adviseert Donders. Zeg bijvoorbeeld: “‘Ik heb het idee dat je het allemaal niet belangrijk vindt’. Dan krijg je een heel ander gesprek dan als je klaagt. Of vraag hem als je samen naar de film wilt: ‘Check jij even wat er draait en reserveer je de kaartjes?’”
Kibbelen in een gezonde relatie
Af en toe ruziemaken en kritiek hebben op elkaar: het hoort erbij. Donders: “Ruzie zegt trouwens weinig over de kwaliteit van een relatie. Zolang de basis stevig is, kan een beetje kibbelen geen kwaad – mits het niet op een heel schadelijke, aanvallende manier gaat.” Wat spelregels: probeer kritiek als een wens te brengen in plaats van als een verwijt, maak tijd om dingen uit te praten en voel je niet te trots om ‘sorry’ te zeggen. Zwijgen is een absolute no-go, daarmee verbreek je als het ware het contact.
Knuffelhormoon
Seksualiteit onderscheidt een liefdesrelatie van vriendschap en is dus belangrijk, maar zorg ook zeker voor intimiteit. Donders: “Als je elkaar knuffelt, aait of hand in hand loopt, maak je het knuffelhormoon oxytocine aan dat voor een gevoel van verbinding zorgt.” Koester daarnaast rituelen die bij jullie passen. Noem elkaar bij een koosnaampje of kijk op zondag samen een Engelse detectiveserie. Ook goed: praat elke avond een halfuurtje bij over belangrijke dingen die spelen. Luister dan ook echt naar de ander en leef mee. “Anderhalf uur per week samen bewust en positief tijd met elkaar doorbrengen is al genoeg om de relatie goed te houden, blijkt uit relatieonderzoek.”
Hoe houd je een relatie goed? 8 tips
- Accepteer elkaars persoonlijkheid. Het heeft geen zin om te wachten tot je partner verandert, want dat zal nooit gebeuren. Zoek een modus om op een milde manier met de verschillen tussen elkaar om te gaan.
- Probeer om leuk en aantrekkelijk te blijven voor elkaar, zonder dat je steeds op je tenen hoeft te lopen.
- Heb niet te hoog gespannen verwachtingen van de relatie. Minder fijne momenten horen bij het leven en maken mooie momenten bijzonder.
- Waardeer elkaar. Bedank de ander als die iets voor je doet, en heb ook iets voor hem of haar over.
- Choose your battles: probeer niet overal over te klagen.
- Geef elkaar regelmatig een compliment.
- Partners denken vaak ten onrechte dat ze weten wat de ander denkt of voelt. Blijf elkaar vragen hoe het gaat, wat de ander droomt en verlangt. Vertel ook uit jezelf je wensen en gevoelens aan de ander.
- Durf romantiek te plannen, die komt nu eenmaal niet altijd spontaan.