Zo makkelijk is vis!

5 manieren om visgerechten te bereiden

Eén keer per week vis, dat is de aanbeveling van de Gezondheidsraad. Maar bij ongeveer de helft van de Nederlanders zit vis niet standaard in het weekmenu. Terwijl visgerechten heel lekker zijn, en verrassend eenvoudig te bereiden. We geven je 5 manieren om vis vaker op tafel te zetten.

1. Vis in de oven

Leg de moten of filets in een ingevette ovenschaal, bestrooi de vis met peper en zout en wat geraspte citroenschil en bak de vis 12-15 minuten (afhankelijk van de dikte van de vis) in de oven op 200 C. Op dit recept kun je variëren, bestrijk de vis bijvoorbeeld eens met pesto of tapenade of bak ook wat groenten mee.

2. Vis pocheren

Breng bouillon of wijn tegen de kook aan. Leg de vis er voorzichtig in met een schuimspaan en houd het vocht tegen de kook aan (pocheren). Per 2 cm dikte houd je ongeveer 6-8 minuten pocheertijd aan.

3. Gebakken visje in de pan

Dep een moot zalm, stukje schol, tong of kabeljauw droog. Wentel de vis door een scheutje melk, vervolgens door een mengsel van bloem en verse kruiden (bijvoorbeeld dille), hierna door een losgeklopte eidooier en dan door paneermeel. Bak de vis aan beide zijden mooi bruin in boter of olie.

4. Vis op de barbecue

Vis op de barbecue is wel het summum: zo lekker proefde je vis nog nooit! Gebruik stevige vissoorten, zoals tonijn, sardines, zwaardvis, zalm of forel en een speciale visklem, zodat de vis niet uit elkaar valt. Of verpak de vis in aluminiumfolie samen met peper, zout, kruiden en plakjes citroen. Leg het pakketje 5-7 minuten aan beide zijden op de barbecue.

5. (Bijna) kant-en-klaar

Weinig tijd en toch trek in vis? Hap dan een haring bij de viskraam of koop een gerookte makreel en doe die op je boterham. Of verdeel wat gerookte zalm of een blikje tonijn over je lunchsalade.

Wil je weten hoe je ook je kind aan de vis kunt krijgen, lees dan hier onze tips.

Zo gezond zijn visgerechten

De Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de overheid, bekijkt alle wetenschappelijke literatuur en geeft aan de hand daarvan advies. Het is hun advies om 1 keer per week vis te eten. De voorkeur gaat daarbij uit naar vette vis. Voorbeelden zijn zalm, forel, haring, makreel en sardines. Vette vis is rijk aan speciale visvetzuren die de hart en bloedvaten gezond helpen houden. Verder zijn visgerechten rijk aan jodium en selenium, twee mineralen die van nature niet veel in onze voeding voorkomen. Wil je meer weten over vis. Bekijk hier de 5 veelgestelde vragen over vis.