Leren ontspannen

Even tijd voor jezelf

Stress: de één kan er beter mee omgaan dan de ander. En een gezonde dosis is zelfs goed voor je. Maar het is belangrijk om regelmatig te ontspannen. Even opladen zodat je er weer tegenaan kunt. Hoe je dat doet, lees je hier. 

Suggesties voor jou

(Nog) geen suggesties beschikbaar

We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid. Doe mee, zodat we de onderwerpen en categorieën kunnen laten zien die bij je passen.

Deelname is gratis en voor iedereen!

background

Waarom is ontspannen belangrijk? 

Stress kan best fijn zijn, houdt je lekker aan de gang en geeft je een goed gevoel als je je deadline  haalt. Maar te veel stress is ongezond. Gedurende de dag bouwt ons stressniveau zich op, dus zorg dat dit af en toe weer kan afnemen! Dit door je door bewust te ontspannen.

Wat helpt om te ontspannen?

Doe af en toe even helemaal niets. Zo maak je je hoofd leeg en krijg je nieuwe energie. Ben je gespannen? Dan adem je vaak wat hoger en oppervlakkiger. Soms helpt het om op je ademhaling te letten. Door je bewust te worden van je adem en hiermee te oefenen, kun je stress verminderen, je hartslag omlaag laten gaan en je meer ontspannen gaan voelen. Een voordeel van deze eenvoudige ademhalingsoefening tegen stress is dat je hem altijd kunt doen zonder dat anderen dit merken. In de file of de trein, tijdens een vergadering of een stressvol gesprek.

Hoe kun je het beste ontspannen bij stress?

Hoeveel stress ervaar jij? Een stressreactie van het lichaam op zich is heel gezond, maar wanneer je langdurig stress ervaart kan het misgaan. Je lichaam krijgt dan geen tijd om te herstellen, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Ontdek of jouw stressniveau nog gezond is. Wil je écht je levensstijl wat rustiger maken? Volg dan een mindfulnesscursus. Je gaat 8 weken aan de slag met het oefenen van bewuster, aandachtiger gedrag.

Ook yoga helpt stress te verminderen. Daarnaast helpt yoga om sterker en flexibeler te worden, een betere balans te krijgen en de positie van de ruggenwervels te verbeteren. Intensievere vormen van yoga verbeteren ook het uithoudingsvermogen. 

Soms kan je wel wat hulp gebruiken om vaker te ontspannen. Misschien wil je wel kennismaken met mindfulness of heb je coaching nodig om het regelmatig ontspannen vol te houden. Ook regelmatig bewegen, helpt om te ontspannen. Daarom is er de SamenGezond-app. Met het Weekdoel brengen we je in beweging én je wordt er ook nog eens voor beloond.