Hoe sporten we straks?

Trendwatcher Angélique Heijligers vertelt

De invloed van technologie, onze behoefte aan rust en de ontwikkelingen op het wereldtoneel: het is allemaal van invloed op de manier waarop wij willen bewegen. We spraken trendwatcher op het gebied van fitness en wellness Angélique Heijligers over de laatste trends in fitness. Hoe sporten we de komende tijd?

De afgelopen jaren zijn we meer buiten gaan sporten, yoga is booming en we laten ons niet meer in hokjes duwen. Vrouwen doen aan Crossfit en zijn trots op hun indrukwekkende spierbundels, mannen doen aan yoga en laten hun zachtere kant zien. Angélique Heijligers houdt zich als trendwatcher, fitness & health journalist en oprichter van Stadswild.nl dagelijks bezig met de ontwikkelingen op het gebied van sport en beweging.
 

Welke trends spelen nu?

“Het digitale tijdperk gaat zo snel, het haalt ons in. Hierdoor ontstaat de behoefte om terug te keren naar onszelf. Wat betekent het werkelijk om mens te zijn? Terug naar de natuur. En dat vertaalt zich ook in sport: hoe zit ons lichaam eigenlijk in elkaar? Daarom trainen we het liefst door oefeningen te doen met ons eigen lichaamsgewicht zonder interventie van allerlei apparaten. We sporten liever buiten waar we veel meer in verbinding zijn met de seizoenen in plaats van een fitnesszaal met klimaatbeheersing. Een aantal jaar geleden voorspelden we met Stadswild al dat we de stad zouden gaan zien als één grote fitnessruimte in de open lucht. Zo zijn de buitensportgroepjes inderdaad enorm toegenomen, denk maar aan bootcamp-trainingen. En nu focus ik me op een verweving van sport en de yoga-mindset.”
 

Wat is onze grootste motivatie om te sporten?

“Fitness is een sport die erg gericht is op het creëren van een bepaald uiterlijk en dat is lang een grote motivatie geweest. Tegenwoordig vinden we dat minder relevant en zijn we veel meer bezig met gezondheidspreventie. We worden ons er steeds meer van bewust dat we welvaartsziekten kunnen terugdringen met gezonde voeding en meer bewegen. Onze levensverwachting is hoger en we zijn bezig met de vraag hoe we gezonder oud kunnen worden. Ook hebben we meer acceptatie richting onszelf, mede door de opkomst van yoga. Het maakbare uiterlijk is niet meer van deze tijd. Imperfecties is wat ons uniek en vooral menselijk maakt. Je ziet nu op Instagram allerlei fitgirls die trots hun behaarde benen, oksels en bikinilijn laten zien. Daar moet ik eerlijk gezegd nog wel een beetje aan wennen.”
 

Welke belangrijkste sporttrends gaan we steeds meer zien?

1. De grenzen vervagen

Angélique: “Technologie verbindt alles en iedereen 24/7 met elkaar. Digitaal en in ‘real life’  trainen lopen steeds meer in elkaar over. Via YouTube, apps en Instagram trainen we met internationale trainers en we hebben over de hele wereld trainingsbuddies. Omdat we veel meer dan ooit reizen, ontmoeten we ze soms ook nog in real life. Dan laten we via Instagram weten dat we bijvoorbeeld naar Parijs gaan en sluiten we ons heel gemakkelijk aan bij de Parijse loopgroep die we al maanden via Instagram volgen. Opmerkelijk is dat de huidige generatie in staat is om via social media een relatie op te bouwen die lijkt op een vriendschap.”

2. Behoefte aan rust

“Door de versnelling van de maatschappij en onze drukke agenda’s hebben we behoefte aan rust. Zo is Yoga Nidra ofwel ‘slaap yoga’ enorm in opkomst. Een vorm van yoga waarbij je in een diepe vorm van ontspanning komt, tussen slapen en waken in. We willen even ontsnappen uit de drukte en het geweld in de wereld heeft daar ook mee te maken. Het idee van rust krijgt niet alleen in de yoga-, maar ook in de fitnesswereld vorm. Zo zijn er fitnessclubs en gespecialiseerde studio’s in New York waar je een halfuurtje kunt slapen en die terug-naar-de-baarmoeder-sessies aanbieden. Grote bedrijven investeren in stilte- en meditatieruimtes. Ook stilteretraites zijn heel populair.” 

3. Behoefte aan community

“Ook zien we steeds meer niche-concepten: de zogenaamde ‘boutique fitness’ clubs die zich helemaal specialiseren in één ding. Denk aan spinning, barre lessen of pilates. Daar wordt dan een hele community omheen gebouwd, zowel offline als online. Dat speelt in op een heel menselijke behoefte om ergens bij te horen. Lid worden van een fitnessclub, omdat het lekker dichtbij of goedkoop is, is niet meer voldoende. Onze work-out wordt steeds meer onderdeel van onze lifestyle en daarmee van onze identiteit, het laat zien wie je bent.”