Trailrunning

Hardlopen over paadjes, heuvels en hobbelige graslanden

Trailrunning is de laatste jaren aan een opmars bezig. Niet zo gek, je loopt immers door mooie natuur, over smalle en bochtige paadjes, met natuurlijke hindernissen zoals heuvels en beekjes… Bertus van Elburg (64) is groot fan en organiseert zelf tal van trails.

Al voordat er over werd gesproken deed ik aan trailrunning. Ik woon zelf in de Sallandse Heuvelrug en het is hier heerlijk om over de onverharde paadjes van de Nijverdalse Berg, de Holterberg of de Lemelerberg te lopen. In 2010 nam ik voor het eerst deel aan een georganiseerde trail: de Veluwezoomtrail van 52 kilometer. Dat beviel me zo, dat ik ze zelf ben gaan organiseren.
 

Hindernissen zoek je zoveel mogelijk op

Trailrunning kun je omschrijven als hardlopen over onverharde paden, in een mooie natuurlijke omgeving waarbij je zoveel mogelijk gebruik maakt van de afwisseling in het landschap. Smalle, bochtige paadjes en lastige, steile hellingen worden niet gemeden, maar zoek je juist op. Niet het aantal snelle rondjes door het bos doet ertoe, of de afstand of tijd, maar het genieten van het hardlopen zelf en de omgeving. Het geeft me echt een enorm voldaan en ontspannen gevoel als ik twee of drie uur door de bossen en over de heide heb gelopen. Ik voel me gezond en sterk. 

De sfeer is bij georganiseerde trails anders dan bij gewone hardloopevementen. Meer ontspannen. Voor een hapje en een drankje onderweg wordt bijvoorbeeld ruim de tijd genomen. Haasten hoeft niet. Veel deelnemers hebben een mobiel bij zich om onderweg van mooie plekjes even wat foto’s te maken. Het leukst vind ik het om met vrienden of vriendinnen te doen.”
 

Eerste trail

“De eerste aflevering van een trail die ikzelf heb opgezet was de SallandTrail vanuit Nijverdal in 2012. Een paar honderd mensen deden mee, maar inmiddels is het aantal uitgegroeid naar zo’n 1000 deelnemers. Met afstanden van 25, 50 en 75 km. De afgelopen jaren heb ik meegewerkt aan het uitzetten van enkele kortere trails, waarbij de opbrengst was bestemd voor het goede doel. En dit jaar was er dan ook nog de allereerste Vechtdaltrail, die ik samen met m’n neef heb opgezet in mijn geboortestad Ommen.

Eigenlijk kan iedereen die kan hardlopen ook trailrunnen. Bij het trainen voor en deelnemen aan trailwedstrijden komt meer kijken. De afstanden lopen al snel op, en neem dan ook nog de uitdaging onderweg in de vorm van heuvels, steile hellingen, zandverstuivingen, hobbelige stukken grasland… Belangrijk dus om je daarop voor te bereiden! En dan heb ik het nog niet eens over de grote trails in landen met echte bergen, waar soms duizenden hoogtemeters moeten worden overwonnen. Dat is zeker niet voor elke recreatieve hardloper geschikt.”


Ook trailrunnen?

“Wie ook wil trailrunnen doet er verstandig aan om eerst te zorgen dat het hardlopen op zich goed gaat. Een verkeerde of slechte looptechniek zal leiden tot blessures en teleurstellingen. Sluit je aan bij een loopgroep of atletiekvereniging die cursussen of clinics verzorgt. Laat de trainer goed kijken naar de loophouding en techniek. Als dat eenmaal goed zit, en je uithoudingsvermogen wordt groter zodat je het ook in het bos kunt uithouden, ga dan eens alleen, of liever nog met iemand anders of een groepje het bos in. En loop eerst de bekende routes zodat je niet verdwaalt. Lukt het en vind je het leuk? Vergroot de afstand, geniet steeds langer en kijk vooral om je heen wat er te zien is in de natuur. En geniet!”

Op internet vind je tal van trailroutes. Vooral op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en in Zuid-Limburg zijn aantrekkelijke en uitdagende trailroutes te vinden.
Voor Bertus trails:
www.sallandtrail.nl
www.vechtdaltrail.nl