Thuis sporten

Om fit te blijven hoef je de deur niet uit

Thuis blijven, maar toch goed bezig blijven? Dansen, yoga, een work-out, korte wandeling of tuinieren: voor deze beweging en fitmakers kan je gewoon thuis blijven! 

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

background

Wat zijn activiteiten die je gewoon thuis kunt doen?

Of je het nu binnen of buiten doet; sporten en bewegen is gezond voor iedereen. Daar hoef je niet per se je huis voor uit. Juist door te beginnen met thuis sporten start je op een laagdrempelige manier. Dat maakt het ook makkelijker om vol te houden. Je hoeft geen abonnement af te sluiten bij de sportschool waar je vaak maanden aan vast zit. Bovendien heb je helemaal geen ingewikkelde fitnessapparaten nodig om een effectieve workout thuis te doen. En slecht weer is geen excuus meer er zijn genoeg oefeningen voor thuis te bedenken. Bekijk eens deze yoga-oefeningensquats of ochtendgymnastiek die je thuis in je eigen woonkamer kunt doen. En zo zijn er meer leuke activiteiten en slimme tips om meer te bewegen, voor jong en oud!

Waar moet je op letten als je thuis gaat sporten?

Wanneer thuis wilt gaan sporten, is het handig om een aantal zaken klaar te zetten die je nodig hebt. Wil je fitness oefeningen gaan doen? Dan is een fitnessmatje in ieder geval verstandig om klaar te leggen. Je kunt voor jezelf een sportschema maken, handig als je elke keer een andere spiergroep wilt trainen. Een app als de 7 minute workout kan je hierbij helpen. Wil je thuis trainen met gewichten, maar heb je deze niet in huis? Flesjes water kunnen ook prima dienen als haltergewichtjes of gebruik een stoel voor squats en push ups. Het belangrijkste is: bouw je training langzaam op, we hebben hier wat oefeningen voor thuis voor je op een rijtje gezet die je makkelijk achter elkaar kunt doen.  

Tips om thuis sporten vol te houden

Wil je starten met oefeningen thuis, stel voor jezelf dan realistische, kleine doelen. Stel een doel zoals: 'Elke week doe ik 2x een mini work out met push ups en squats'. Houd dat eerst maar eens een week vol. Gelukt? Dan kun je voor een volgend, klein doel gaan. Je kunt jezelf ook belonen voor het behalen van je doel. En dan het liefst niet in de vorm van eten! Beloon jezelf bijvoorbeeld met een avondje netflix kijken. Of stel een doel samen met je gezin. Bij het behalen ervan gaan jullie naar de bioscoop bijvoorbeeld. Het is ook verstandig om een vast tijdstip in te plannen voor je binnen activiteiten. Bijvoorbeeld vaste 2 uurtjes in de week, op maandag en op vrijdagavond om 20.00 uur. Door deze tijd te blokken kun je er rekening mee houden en je afspraak niet vergeten.

Wat zijn nog meer fitmakers voor thuis?

Bij fitmakers denk je misschien direct aan sporten, maar niets is minder waar! Mentale fitheid is minstens zo belangrijk als fysieke fitheid. Want pas als je lichamelijk én mentaal in evenwicht bent, voel je je goed en veerkrachtig. Om mentaal fit te blijven kun je je hersenen aan het werk zetten. Dit doe je ook eenvoudig thuis. Maak een puzzel of doe een braingame of virtual reality game bijvoorbeeld. Maar ook ademhalingsoefeningen en een goede nachtrust houden je bovenkamer scherp.

Voor wandelen, fietsen of hardlopen hoef je niet naar de sportschool, maar blijf je wel lekker fit. Het Weekdoel van SamenGezond helpt je op een leuke manier om in beweging te blijven. Open de app en doe ook mee!