Fit blijven met tennis
Drie 'gezonde' spelregels
Tennissen houd mensen fit en kan tot op hoge leeftijd worden gespeeld, mits je je aan 3 'gezonde' spelregels houdt: zorg voor een goede basisconditie, techniek en warming-up.
Johan (38): 'Tijdens een potje tennis kan ik me lekker afreageren. Erna ben ik bekaf en zijn de frustraties weg die ik meeneem van mijn werk.
Tennis is een sociale sport die je prikkelt om je grenzen te verleggen, jezelf te verbeteren, zowel fysiek als mentaal. Door een betere tegenstander te kiezen en door je techniek aan te scherpen. 'Elke bal die op je afkomt is een uitdaging. Een 'probleem' dat je moet oplossen,' zegt tenniscoach Cock de Snoei van de Haagse vereniging Thor de Bataaf. Dat maakt dat tennis niet snel gaat vervelen, wat kan verklaren waarom tennis zo razend populair is. Volgens de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond telt Nederland maar liefst één miljoen mensen die tennissen.
Helene (45): 'Ik vind het echt een leuk spel en het is een heerlijke manier om buiten bezig te zijn.'
Maar tennissen is ook goed voor je. In vergelijking met normaal actieve mensen zijn tennissers slanker, ze hebben een beter uithoudingsvermogen, sterkere botten en spieren en een betere conditie. Kinderen die tennissen presteren beter op school en omdat tennissers relatief weinig blessures oplopen, kan het tot op hoge leeftijd worden gespeeld. ‘De oudste tennis-ster van Thor de Bataaf is bijvoorbeeld maar liefst 84 jaar,’ aldus De Snoei.
Sophie (59): 'Tennis is niet alleen een fysiek spel, maar er komt ook veel tactiek bij kijken. Ik merk dat het me scherp houdt.'
Als je de goede techniek onder de knie hebt, verleer je die niet en kun je het spel aanpassen aan je eigen tempo. Snoei: 'Ouderen spelen vaker dubbel en het gaat een tandje lager. Wel jammer is dat ze meestal geen les meer nemen. Ik zie vooral dat mensen die zichzelf hebben leren tennissen blessures krijgen.' Fit worden door tennis, daar gelooft Snoei niet in. 'Je moet juist fit zijn óm te kunnen tennissen. Fitte mensen kunnen op de tennisbaan meer incasseren. Daarbuiten overigens ook.'
Beginnen met tennis? Denk dan hieraan
- Voor maximaal tennisplezier heb je een goede basisconditie nodig. Bouw die op met cardio. Dus rennen op de loopband, roeien of fietsen of in de sportschool. Hardlopen is ook een goede manier.
- Neem tennisles! De beruchte tenniselleboog is bijvoorbeeld het gevolg van een verkeerd aangeleerde manier van slaan. Die is goed te voorkomen door de juiste techniek te hanteren.
- Doe altijd een warming-up. Even wat rekoefeningen doen, inlopen en oefenen met de racket... Tijdens de warming-up stroomt er meer bloed naar de spieren. Dat voert zuurstof en voedingsstoffen aan die de spieren nodig hebben om arbeid te verrichten. De betere spierdoorbloeding zorgt er ook voor dat spieren soepeler en elastischer worden en dat verkleint de kans op blessures. Op knltb.nl lees je onder ‘blessurepreventie’ hoe een goede warming-up eruitziet.