Sporten met warm weer

Zo voorkom je oververhitting en uitdroging

Tijdens een hittegolf is sporten waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Toch kun je heel goed blijven trainen, ook als de warmte toeslaat. Zo voorkom je oververhitting, uitdroging en malaise.

1. Kies de koele uren

Vroeg wakker door het vroege zonlicht? Gebruik de eerste uurtjes van de dag om te trainen, te hardlopen of een rondje te maken op de fiets. Als de zon nog laag staat, en de aarde heeft de hele nacht kunnen afkoelen, dan is het buiten op z’n frist. Mijd de uren tussen 12 en 18 uur. Dan is het op zijn warmst.

2. Drink, drink, drink

Als we met warm weer in beweging komen (een rustige wandeling is al genoeg), dan verliezen we via zweet erg veel vocht. Het is belangrijk om dit vocht continu aan te vullen met water, omdat je kunt uitdrogen (een teken daarvan is donkere urine of een droge huid, die erg langzaam terugveert als je hem optilt). Bij langere inspanning is het zelfs verstandig zo af en toe wat bouillon te drinken om ook het verlies van zout aan te vullen.

3. Zoek de bossen op

Er is een plek waar je altijd van de schaduw kunt genieten: in het bos. Onder de bomen wordt het nooit zo heet als in de stad of op het veld. Verplaats daarom je uurtje hardlopen naar het bos. 

4. Draag ademende kleding

Laat je bij de aanschaf van sportkleding goed voorlichten over de kwaliteit van het materiaal bij warm weer. Met luchtige, dunne katoen zit je in elk geval altijd goed. Katoen ademt en neemt zweet goed op. Wel wordt dit materiaal sneller zwaar en nat dan een synthetische vezel, die juist het vocht goed afvoert zodat het verdampt. En de kleur? Witte kleding reflecteert het zonlicht, terwijl zwarte kleding het zonlicht én de warmte van het lichaam absorbeert.

5. Watersport

Als de barometer tropische waarden aangeeft, is niets zo fijn als de verkoeling van het water. Maak van een ontspannende middag aan het strand of in het zwembad meteen een workout, door in het water een stevig eind te crawlen of door verschillende slagen af te wisselen zoals schoolslag, hondjesslag en watertrappelen. Omdat het water je lichaam koelt, kun je veel beter presteren dan op de wal. Ook rennen in de branding van de zee is een inspanning waar je fris bij blijft.

6. Benut de sportschool

Veel mensen bewaren de sportschool om de koude en natte wintermaanden te overbruggen. Ze nemen in september of januari een abonnement en tegen de lente gaan ze naar buiten. Terwijl de sportschool juist in de zomer een heerlijke plek kan zijn om aan je kracht of conditie te werken. Het is er rustiger dan in de winter, maar bovenal beschikken de meeste sportscholen over uitstekende airco en ventilatoren.

Let op!

Loomheid, duizeligheid, kortademigheid, hevig transpireren en hoofdpijn zijn klachten die erop wijzen dat je lichaam de warmte niet goed kwijt kan raken. Ga dan niet sporten, maar neem een verkoelende douche, ga met je voeten in koud water zitten en blijf in de schaduw. En drink een groot glas water.