Te gezond eten en te veel sporten, kan dat?

Wanneer wordt gezond bezig zijn een obsessie?

Gezond leven is hartstikke goed, maar je kunt ook doorslaan naar te gezond eten en te veel sporten. Het kan zelfs een obsessie worden. Hoe zit dat bij jou?  

Er bestaat zelfs een term voor ziekelijk te gezond willen eten: orthorexia. Iemand met deze (nog niet officieel erkende) eetstoornis is ziekelijk met gezond eten bezig. Je ziet vaak dat mensen met orthorexia alleen het allergezondste willen eten. Ze mijden dan producten waarvan ze denken dat die niet gezond zijn. Vaak begint het met bijvoorbeeld het weglaten van suiker of van vlees en komen er in de loop van de tijd steeds meer producten bij. Op den duur laten ze zo veel weg (denk aan granen, gluten, zuivel, vlees, vis en vetten) dat er een eenzijdig voedingspatroon ontstaat, met risico op tekorten van allerlei voedingsstoffen. Want om gezond te eten heb je van heel veel verschillende productgroepen iets nodig vanwege de voedingsstoffen die het levert.   

Gezond eten zonder 'te' gezond te eten

Besef dat je van bijna geen product kunt zeggen of het gezond of ongezond is. Het hangt er namelijk vanaf hoeveel en hoe vaak je het eet. Houd als basis de Richtlijnen Goede Voeding aan. Een praktische uitwerking van deze richtlijnen is bijvoorbeeld de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Of schrijf je in voor onze mailcoach Gezonde Voeding. Als je eet volgens de Schijf van Vijf, is het risico op een tekort aan voedingsstoffen klein. Wees daarnaast niet te angstig voor een ongezond product, blijf realistisch. Af en toe een blokje chocolade zorgt er niet voor dat je kilo's aankomt of direct diabetes ontwikkelt. Als de basis van je eetpatroon goed is, gun jezelf dan af en toe iets lekkers.

Te veel sporten

Een soortgelijk effect geldt voor overmatig sporten en/of dwangmatig bewegen. Sommige mensen sporten elke dag zeer heftig en intensief. Terwijl je lichaam juist ook rust en hersteltijd nodig heeft. Doe je dat niet, dan loop je risico op uitputting, schade aan je spieren en blessures.

Te gezond eten en sporten: herken het bij jezelf

Kenmerken van orthorexia zijn:

  1. obsessie voor gezond eten
  2. eenzijdig voedingspatroon
  3. veel rauwe groente eten
  4. gewichtsverlies, ondergewicht en ondervoeding 
  5. Bij vrouwen: het wegblijven van de menstruatie
  6. last hebben van eenzaamheid, depressiviteit en schuldgevoelens 

Herken je dit bij jezelf? Zoek dan hulp bij de huisarts. Hoe sneller je er bij bent, hoe groter de kans op herstel. 

  •