Stressvrij leven? Zo doe je dat!

Zo blijf je stressvrij

De één kan er beter mee omgaan dan de ander. En een gezonde dosis is zelfs goed voor je. Maar bij veel mensen is het een beetje uit de hand gelopen met de hoeveelheid stress die ze dagelijks ervaren. We vroegen deelnemers aan de stresstest om hun geheimen voor een stressvrij leven met ons te delen. Een selectie vind je hieronder. We kregen bijna 2.500 tips. Heb jij je tip gedeeld? Bedankt daarvoor!

Kom in beweging

Sporten en bewegen helpt om stress te vermijden, te verminderen en te verwerken. Wat ook helpt: deel de dingen waarmee je zit met iemand anders. Dat lucht op. De ander zal proberen je te helpen en op te vrolijken, dat geeft een fijn gevoel.”

“Ga minimaal 5 keer per week minstens een half uur naar buiten. Wandelen, powerwalken, tuinieren. Als je dat ook nog samen met iemand doet, kun je ondertussen kleine dingen bespreken die stress bezorgen voordat ze groter worden.”

Laat los waar je geen invloed op hebt

“Maak je alleen druk over zaken waar je invloed op hebt en die de moeite waard zijn om je druk over te maken. Voor de rest: let it go…”

“Neem de dingen zoals ze komen. Je bewandelt een pad en dat gaat niet zonder slag of stoot. Blijf positief! Dan trek je het positieve ook aan. En bedenk: het glas is halfvol.”

 “Ik heb geleerd van een Japanse werkgever: laat dingen los waar je toch geen invloed op hebt. En als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Veel meer loslaten en vertrouwen hebben dat het goed komt.”

Luister naar je lichaam

“Ga even rustig zitten en adem een paar keer diep in. Daarna kun je alles weer aan. Dat heb ik geleerd op yoga en het helpt heel goed!”

“Ik heb een glazen sneeuwbol. Als je deze schudt, dwarrelt alle sneeuw onrustig rond. Zo is het in je hoofd ook, dus dit moet je voorkomen. Sneeuw op de bodem is rust, af en toe een keer schudden en je weet het weer.”

Relativeer en geniet van het leven

“Neem niet alles te serieus en relativeer meer. Neem ook je rust en doe leuke dingen waar je energie van krijgt. Geniet en wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.”

“Ik probeer altijd de dingen niet groter te maken dan ze zijn, en te relativeren. Wat ik niet kan oplossen, laat ik een ander doen. En ik vraag hulp als ik het echt niet zelf kan. Tenslotte probeer ik van alles te genieten: het weer, kleinkinderen, een gesprek, eten, vrije tijd! Pluk de dag!”

“Blijf altijd op jezelf vertrouwen en accepteer de dingen zoals ze komen. Ga daar in positieve zin mee aan de slag. Er komt een tijd dat het beter gaat.  Vertrouw hier op!”

“Sta iedere morgen op met een gevoel van pluk de dag en laat je niet beïnvloeden door sores om je heen. Vermijd ook vooral zwartkijkers.”

“Sta niet stil bij iets wat je niet kunt veranderen. Neem tijd voor jezelf en geniet vooral van het leven.”