“Ik werk graag, maar wel op mijn voorwaarden”
Topkok Niven Kunz over zijn stressbaan
Het stressniveau dat je in je baan ervaart, kan te maken hebben met het soort werk dat je doet. Het beroep van chefkok staat in de top-5 van meest stressvolle banen. Niven Kunz is zo’n succesvolle chefkok. Naast het runnen van drie restaurants schrijft hij bovendien boeken en geeft hij kookworkshops. Wat doet hij om niet overspannen te raken?
Chefkoks staan in hun werk onder hoge druk omdat ze iedere keer veel werk verzetten in een kort tijdsbestek. “Tussen zes en elf uur moeten we vijftig mensen van eten voorzien”, schetst Niven. “Zeker als je een Michelinster hebt, zoals ik, wil je bovendien dat alles perfect is. De timing moet kloppen, de borden moeten mooi worden opgemaakt en het is vooral belangrijk dat je van alles voldoende hebt. Het is echt funest als je bijvoorbeeld nog iets opnieuw moet afbakken.”
Plezier in het werk
Met alle activiteiten naast zijn restaurants legt Niven zichzelf nog eens extra druk op. Zijn nieuwste boek GROENTE!, met makkelijke recepten voor thuis, is bijvoorbeeld net verschenen en hij zit middenin de promotie ervan. “Ik maak het mezelf inderdaad niet makkelijk”, beaamt hij. “Maar ik ben nou eenmaal iemand die veel dingen leuk vindt, niet alleen het koken. Ik heb die zaken nodig om plezier in mijn werk te houden en dat is óók belangrijk. Bovendien doe ik alleen waar ik zin in heb en op momenten dat het mij uitkomt. Ik wil graag werken, maar wel op mijn voorwaarden.”
Thuis de rust pakken
Niven houdt zijn drukke professionele leven vooral vol door thuis zijn rust te pakken. “Mijn vriendin is arts: dat beroep staat in diezelfde top-5 van stressvolle banen”, weet hij. “Naast ons werk proberen we allebei om ons niet druk te maken en alleen dingen te doen die ontspanning geven. Zoals naar de bioscoop gaan, lekker lunchen of uit eten gaan. In de decembermaand is het topdrukte in de restaurants. Dan richt ik me uitsluitend op het koken en doe ik er geen andere dingen bij. Anders trek ik het niet. Meteen daarna neem ik steevast een week vakantie. Die heb ik echt nodig om weer bij te tanken.”
Luisteren naar je omgeving
Zelf heeft Niven een paar keer meegemaakt dat hij tegen zijn limiet aan zat. “Alleen heb je zoiets zelf in eerste instantie niet in de gaten”, ervaart hij. “Maar de mensen om je heen zien het wél. Bij collega-chefkoks die een burn-out kregen heb ik gemerkt dat zij niet voldoende naar hun lichaam, maar vooral niet naar hun omgeving hebben geluisterd. Dat zouden ze wel moeten doen, want deze mensen kennen je goed. Als mijn vriendin zegt dat ik er moe uitzie of het wat rustiger aan moet doen, weet ik dat ik maar beter naar haar kan luisteren – het scheelt natuurlijk wel dat zij arts is. Als iemand mij in zo’n periode ergens voor uitnodigt en ik sla dat af, heb ik altijd een goed excuus: ‘Ik mag niet van de dokter’.”
|