Stoppen met roken

Een overzicht van apps, coaching en tips

De één stopt cold turkey, de ander liever met wat hulp. Wellicht werkt voor jou een stoppen met roken app of boek het beste, voor de ander kan acupunctuur of persoonlijke coaching juist een uitkomst zijn. Al dan niet in combinatie met nicotinepleisters, om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Wat past bij jou?

Suggesties voor jou

(Nog) geen suggesties beschikbaar

We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid. Doe mee, zodat we de onderwerpen en categorieën kunnen laten zien die bij je passen.

Iedereen kan meedoen. En het is gratis!

background

Hoe kan ik stoppen met roken?

Roken is slecht voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en longkanker en brengt daarnaast nog andere gezondheidsrisico’s met zich mee. Bovendien is roken niet goed voor een gezond gebit. Als je gezond ouder wilt worden is het daarom belangrijk om rookvrij te gaan leven. Wil je graag stoppen met roken, denk ten eerste goed aan het doel waarvoor je de stoppoging onderneemt. Misschien moet je vanwege gezondheidsredenen wel direct stoppen met roken om te voorkomen dat je (verder) ziek wordt. Of wil je zwanger worden, dan is het voor de gezondheid van het kind niet verstandig om te roken. Dit kan een stimulans zijn waardoor je het ook echt wilt volhouden.

Welke hulp is er bij stoppen met roken? 

Vind je het lastig om het stoppen helemaal op eigen kracht te doen? Je kunt professionele hulp inschakelen bij je stoppoging. Kies dan eerst welke vorm van begeleiding: telefonisch, in een persoonlijk contact of in groepsverband. Bij alle vormen helpt een coach je met het voorbereiden op en het volhouden van het niet roken. Je kunt daarnaast ook bij je huisarts terecht voor medicijnen die het gemakkelijker maken om de afkickverschijnselen te doorstaan. 

Lukt het niet om op de reguliere manier te stoppen met roken, dan zijn er ook alternatieve methoden zoals accupunctuur, hypnose en lasertherapie. Ze kunnen helpen om de gewoonte van roken te doorbreken. Ook zijn deze behandelingen bij uitstek geschikt om die vervelende ontwenningsverschijnselen te verminderen, waardoor volhouden gemakkelijker wordt. Behandelingen, hulpmiddelen en medicijnen worden in een aantal gevallen ook vergoed door je zorgverzekeraar.

Welke stoppen met roken apps zijn er?

Wil jij graag zelf stoppen met roken, maar wil je daarbij wel graag een steuntje in de rug? Dan kan een app uitkomst bieden. Er zijn in Nederland verschillende stoppen met roken apps op de markt. Zo zijn er apps die bijhouden hoeveel geld je hebt bespaard (Quit Smoking Buddy), die je laten zien hoe je bloeddruk en hartslag​ verbeteren (QuitNow) en apps die je motiverende berichtjes of tips sturen (Stopstone, van het Trimbos Instituut).

Hoe voorkom ik ontwenningsverschijnselen?

Nicotine is zeer verslavend, zowel lichamelijk als geestelijk. Rook je meer dan 10 sigaretten op een dag? Dan is de kans groot dat je bij het stoppen last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Dat maakt het moeilijker om te stoppen. Hulpmiddelen zoals nicotinepleisters kunnen helpen deze periode te overbruggen. De lichamelijke verslaving aan nicotine zal dan afnemen, maar de drang naar een sigaret (de mentale verslaving) zal blijven bestaan.

Samen werken aan een rookvrij Nederland

SamenGezond spant zich samen met Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij in voor een rookvrij Nederland. Met als doel dat niemand meer (over)lijdt aan de gevolgen van roken. Wist je dat de kans groter is dat je stoppoging lukt als je begeleiding krijgt? Daarom hebben we hebben verschillende mogelijkheden voor je op een rij gezet.