‘We worden steeds creatiever met die stappen’

Irene Wemelsfelder (34) doet mee met steptember

In september doet Irene Wemelsfelder (34) mee aan Steptember. Elke dag loopt ze 10.000 stappen, in een team met haar man Roy, vader en schoonvader. Doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor een beter leven voor mensen met Cerebrale Parese. Zoals haar zoontje Stefan (7). Lees haar verslag. 

Ingrijpend

"In Stefans eerste levensjaar hadden Roy en ik het gevoel dat er iets niet klopte. Zijn motorische ontwikkeling bleef sterk achter. Toen hij 11 maanden was, gaf de kinderneuroloog uitsluitsel: Cerebrale Parese (CP). Een hersenaandoening, waarbij mensen moeite hebben met bewegen als gevolg van een hersenbeschadiging. Dat was heel heftig en ingrijpend. Opeens moesten we onze toekomstverwachtingen bijstellen. Stefan is nu 7 en kan zelf kleine stukjes lopen. Voor lange afstanden zit hij in de rolstoel. Cognitief mankeert hem gelukkig niets. De diagnose was nog vers, toen we via de BOSK (zie kader) hoorden over Steptember. We waren meteen enthousiast. Nu doen we mee voor de derde keer. Heel fijn om iets positiefs te kunnen doen, én om meer bekendheid aan CP te geven!

Lopend naar huis

Tienduizend stappen per dag… Het valt nog niet mee om dat vol te maken. Een uur lopen levert vijfduizend stappen op. En een bezoek aan de sportschool helpt ook. Dan rekent de Steptember-app alle inspanningen om in stappen. Mijn score vliegt dan meteen omhoog. Maar op een normale werkdag is het knap lastig. Als mondhygiëniste zit ik de hele dag. Weinig beweging dus. En afgelopen weken heeft het zo veel geregend, dat ik ook niet echt stond te trappelen om naar buiten te gaan. We worden wel steeds creatiever. Roy rijdt bijvoorbeeld onze auto naar het huis van zijn ouders, aan de andere kant van de stad en loopt dan naar huis. Ik haal de auto – lopend – weer op. Ook gaat Roy nu op de fiets naar zijn werk. Ik voel me heel fijn door al deze beweging, maar ik weet ook dat het er ná september helaas weer bij inschiet. Stefan en zus Fenna (5) vinden het prachtig. Ze kregen onze oude stappentellers en mochten er op school over vertellen. Zo helpen ze  -onbewust- mee aan grotere bewustwording over CP.

Fanatiek

Grappig, onze vaders zijn bijna nog fanatieker dan wij. Mijn vader ging dit jaar met pensioen en vroeg als afscheidscadeau om te worden gesponsored voor Steptember. Mijn schoonvader wil per se elke dag 14.000 stappen op z’n stappenteller hebben staan. In de Steptember-app kun je precies zien hoeveel iedereen heeft gestapt. Leuk is ook dat wordt bijgehouden hoe je team er landelijk voor staat en zelfs wereldwijd. Dat zorgt voor een gezonde competitie. Mij stimuleert het vooral enorm om dit samen te doen. Het geeft niet alleen financiële steun, maar ook moreel. Het enige nadeel van een familieteam is wel dat je allemaal in dezelfde sponsorvijver vist. Nu heb ik op mijn werk een lijst opgehangen om onze patiënten te enthousiasmeren, en ook Facebook geeft veel leuke reacties. De teller staat op bijna tweeduizend euro voor ons team… Nog een week te gaan!"

Stappen voor Cerebrale Parese

In 2012 introduceerde de BOSK, de vereniging voor mensen met een lichamelijke beperking, het (oorspronkelijk Australische) evenement Steptember in Nederland. Steptember vindt plaats gedurende de hele maand september. Deelnemers lopen 28 dagen lang elke dag 10.000 stappen en laten zich hiervoor sponsoren. Het geld wordt ingezet voor mensen met Cerebrale Parese (CP). CP is een hersenaandoening, die bij 1 op de 400 kinderen in het eerste levensjaar wordt vastgesteld. Bewegen kost hen veel moeite, als gevolg van een hersenbeschadiging. Steptember-deelnemers vormen met z’n vieren een team en houden hun scores bij op de website of de Steptember-app. Donaties worden onder meer gebruikt voor nader onderzoek naar CP en voorlichting. 

Meer info www.steptember.nl