Starten met wandelen

Ontdek de voordelen

De wind door de haren, frisse lucht in de longen en genieten van een mooie route en natuur: wandelen is leuk, goed voor de conditie en gezondheid. Wil jij ook de voordelen van wandelen ervaren? Bekijk onze tips. 

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen!

Deelname is gratis en voor iedereen

background

Starten met wandelen

Is wandelen suf? Voor saaie mensen? Welnee! Wandelen heeft al lang geen suf imago meer. Het kan juist in drukke tijden heerlijk zijn om tijdens een wandeling je hoofd leeg te maken. Even met niets bezig te zijn, dat kan heel therapeutisch werken. Heb je nog niet zo veel ervaring en wil je beginnen met wandelen? Dan hebben wij hier wat tips om je op weg te helpen.

Tips voor de beginnende wandelaar

Wandelen is een makkelijke activiteit als je meer wilt gaan bewegen. Je hoeft alleen maar de deur uit te stappen als het jou uitkomt en kunt het zo intensief maken als je zelf wilt. Hoewel het misschien wel verleidelijk is om er direct stevig de pas in te zetten als je gaat wandelen, is het advies: begin rustig. Start bijvoorbeeld niet direct met lange wandelingen, maar wandel drie keer per week een half uur in een rustig tempo. Luister goed naar je lichaam als je bezig bent, en vertraag je pas of neem pauze als je pijntjes voelt. Als je het prettig vindt, kun je je wandeling starten met een warming up. Maak je spieren los en activeer je bloedsomloop. Een cooling down na afloop kan helpen om je hartslag weer tot bedaren te brengen. Om ervoor te zorgen dat je comfortabel loopt, zijn ademende kleding en goede schoenen geen overbodige luxe. Voor je het weet, krijg je de smaak te pakken en wordt wandelen een fijne routine.

Wandelen: zo maak je het leuk

Valt het wandelen je tegen, of vind je het toch stiekem wel een beetje saai? Je kunt je wandeling leuker maken door bijvoorbeeld naar podcasts te luisteren tijdens het lopen. Hier vind je een aantal podcasts die te maken hebben met het thema 'Wandelen'. Al luisterend heb je zo 2 kilometer afgelegd voor je er erg in hebt! Langer wandelen is zo ineens een stuk leuker. Loop ook niet steeds hetzelfde rondje, maar kies steeds een andere route. Variatie zorgt ervoor dat het niet saai wordt, en dat je steeds weer nieuwe dingen ziet. Nederland kent zoveel mooie natuurgebieden die het ontdekken meer dan waard zijn. Als je moeite hebt om het wandelen vol te houden, kan samen lopen met een vriend, vriendin of partner ook een goed idee zijn. Dat is gezellig en je kunt samen afspraken maken over wanneer jullie gaan wandelen. En elkaar daar aan houden. Zo heb je gelijk een stok achter de deur.

Kies jouw wandeldoel

Hou eens een week lang je stappen bij. Zo krijg je inzicht in hoeveel je beweegt op een dag. Dit kan met de Google Fit-app (Android) of Gezondheid-app (iOS) op je telefoon. Haal jij met moeite 3.000 stappen per dag, of tik je met gemak 10.000 stappen per dag aan? Stel voor jezelf doelen die je wilt halen. Bijvoorbeeld meer stappen zetten op een dag, of iedere week tenminste drie keer een half uur wandelen. Een wandelschema kan daarbij handig zijn. Schrijf voor jezelf de reden op waarom je meer wilt gaan wandelen, bijvoorbeeld afvallen, en herinner jezelf regelmatig aan deze motivatie. Hoeveel calorieën verbrand je eigenlijk met wandelen?
Lukt het wandelen af en toe niet? Voel je dan niet schuldig maar pak de draad weer op!

De SamenGezond-app biedt je een steuntje in de rug als je meer wilt gaan wandelen. Meld je in de app aan voor het Weekdoel, houd je wandelingen bij in de app en ontvang een beloning. Elke week weer!