Starten met hardlopen

Je bent nooit te oud om te beginnen met hardlopen...tips!

Je bent nooit te oud om te beginnen met hardlopen, zelfs al heb je vroeger weinig of nooit aan sport gedaan. Hier vind je tips waar je op moet letten als startende hardloper.

Je bent nooit te oud om te beginnen met hardlopen, zelfs al heb je vroeger weinig of nooit aan sport gedaan. Het is wel verstandig om je vooraf medisch te laten keuren. Maar eens je het licht op groen hebt gekregen, dan kan je volop genieten van de immense voordelen die regelmatige looptraining je kan bieden: een verminderde kans op onder andere hartaandoeningen, diabetes en depressie. Bovendien worden je botten en je spieren echt wel steviger.

Hou er wel rekening mee dat lopen een zeer belastende sport is voor je botten en pezen. Om overbelastingletsels te voorkomen is het dan wel noodzakelijk dat je niet te hard van stapel loopt, heel gedoseerd je training opdrijft en op tijd rust neemt om je lichaam te laten herstellen van de voorbije looptrainingen.

Tips voor de startende hardloper‚Äč

  • Laat je professioneel adviseren bij de aankoop van je loopschoenen. Goede loopschoenen kunnen je heel wat lopersleed besparen.
  • Ga niet te voortvarend van start. Geef je lichaam de tijd om heel geleidelijk aan te passen aan de zware belasting die lopen toch wel is. Begin daarom met afwisselend lichtjes te joggen en te stappen, en geef jezelf ruim te tijd om tot ononderbroken looptraining te komen. Probeer je steeds prettig te voelen tijdens de looptraining. Het heeft geen zin om buiten adem te raken.

  • Beperk in de beginfase je looptraining tot maximaal drie sessies per week. Neem na iedere looptraining 1 tot 2 dagen rust.

  • Stop onmiddellijk met je training als je ergens pijn voelt. Een extra rustdag kan soms wonderen doen.

  • Loop zo veel mogelijk op een zachte ondergrond.