Aan de slag in een beweegtuin!

Rekken en strekken in een ‘speeltuin’

Je ziet ze steeds vaker in de openbare ruimte verschijnen: beweegtuinen. De ideale manier om lekker buiten te sporten. Waarom zijn ze zo populair, en wat kun je ermee? We vroegen het aan beweegspecialist Erik Spiegelenburg. 

Zeg nou zelf, wie wil zich niet af en toe buiten lekker laten gaan als een kind? Toch zit er achter de ‘actieve’ tuinen die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten een dieperliggende gedachte: op een laagdrempelige manier buiten sporten, alleen of met anderen. Inmiddels telt ons land meer dan duizend beweegtuinen.

“Een trend die helemaal in lijn ligt met populaire activiteiten als bootcamp, crossfit en calisthenics,” vertelt Erik Spiegelenburg, beweegspecialist bij Nijha Expertisecentrum, een bedrijf dat beweegtuinen ontwikkelt. ‘De trend is komen overwaaien uit Amerika. Maar het waren de Olympische Spelen in Peking in 2008 die de opkomst van beweegtuinen echt een zetje hebben gegeven. Mensen zagen op televisie groepjes Chinezen buiten op straat trainen met elkaar. Tai Chi, maar ook gewoon fitness… Dat sloeg aan.”
 

Ontmoetingsplek

Het voordeel van beweegtuinen is groot. Het kost niks en je kunt op een relatief makkelijke manier sporten in de buitenlucht. Toch is bewegen niet het enige pluspunt. Erik: “We merken dat ook steeds meer mensen de tuinen gebruiken als een plek om elkaar te ontmoeten. Mensen spreken er af, of leren buurtbewoners kennen die ze anders niet zo snel zouden tegenkomen. Overigens zie je de meeste beweegtuinen vooral in stedelijke gebieden ontstaan. Daar is het meer van: je mag best in het openbaar laten zien wat je kunt. Op het platteland kijkt men toch wat vaker de kat uit de boom. Maar ook daar zie je het langzaamaan ontstaan.”
 

Past het in de omgeving

Wil een beweegtuin echt een succes worden, dan is de truc om zoveel mogelijk de directe omgeving erbij te betrekken. “De groei van beweegtuinen is nu nog wat ongecontroleerd, gemeenten kopiëren elkaar. Maar wij adviseren altijd om de wijk in te gaan. Waar ligt de behoefte, wie wonen er, past het? Om te inventariseren wat de randvoorwaarden zijn, schakelen wij daarom ook altijd een landschapsontwerper in. Ook laten we de apparaten uitgebreid door een groep fanatieke sporters testen.”
 

Welke soorten zijn er?

De meest gangbare soort beweegtuin is de outdoor variant van wat je in het fitnescentrum tegenkomt zoals de crosstrainer of de cardiofiets. Daarnaast wordt calisthenics steeds populairder, een bewegingsvorm die uitgaat van het eigen lichaamsgewicht, om kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit te trainen. Denk aan ‘bars’ (gebogen stangen), ringen of een horizontale ladder. En weer een andere soort beweegtuin is gebaseerd op CrossFit, waarbij bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk worden uitgevoerd.

Nieuw is de Sportcontrainer, een beweegtuin met fitness- of calisthenics die tijdelijk op een locatie wordt gezet en na verloop van tijd verplaatst wordt naar een andere wijk of locatie.
 

Ook aan de slag? Tips van Erik:

  • Begin altijd voorzichtig en bouw het dan langzaam op. Zo heb je de minste kans op blessures.
  • Bij veel apparaten spreekt het van zich wat je ermee kunt. Maar soms staat er ook uitleg bij. Is het wat lastiger, vraag er iemand naar die al wat langer met de apparaten werkt.
  • Loop desnoods begin van de avond eens langs, wellicht is er een groepje bezig waar je je bij kunt aansluiten. 
  • Op veel locaties worden lessen georganiseerd. Altijd goed om de eerste paar keer onder begeleiding te sporten, dan kun je daarna zelf, op je eigen moment, op een veilige wijze actief zijn in de beweegtuin.
  • Informeer eventueel bij een fitnesscentrum in de buurt of je een personal trainer kunt inschakelen om uitleg te geven.