Special Heroes

Sporten voor kinderen en jongeren met een beperking

“Ik zit ook op sport!” zegt Sanne (9) trots. Door haar verstandelijke en lichamelijke beperking was sporten bij een vereniging voor haar lastig. Maar nu zit ze eindelijk op een sportclub. Dankzij Special Heroes.

Elke woensdagmiddag gaat Sanne naar een club voor sport en spel op haar eigen mytylschool. “Vorig jaar deed ze mee aan een judoproject van Special Heroes”, vertelt haar moeder Carolien. “Omdat ze zo enthousiast hierover was, lieten we haar doorstromen naar het lidmaatschap van de naschoolse sportclub.” Voor Carolien is het fijn dat haar dochter nu ook eens buiten schooltijd omgaat met leeftijdgenoten. “Maar het belangrijkste is dat Sanne het sporten ontzettend leuk vindt. Iedere week komt ze stralend en met een rood hoofd van inspanning uit de les. En ze vindt het hartstikke stoer om te zeggen dat ze op een sportclub zit.”
 

School is een veilige plek

Van voetbal tot judo, van atletiek tot dans, van korfbal tot rolstoeltennis: dankzij het programma Special Heroes kunnen Sanne en andere leerlingen in het speciaal onderwijs sporten en bewegen. Dat is hard nodig, want het bleek dat kinderen en jongeren met een beperking veel minder sporten dan hun leeftijdsgenoten. Terwijl dat juist zo goed voor hen is, vertelt Erna Mannen, directeur stichting Special Heroes Nederland. “Allereerst is bewegen natuurlijk gezond. Sporten geeft ook zelfvertrouwen en leert je samenwerken. Verder komen deze kinderen in aanraking met gewone sportverenigingen waar ze leeftijdgenoten leren kennen. De kinderen voelen zich – vaak voor het eerst – verbonden met een vereniging. En dat doet hen goed.”

Het sportprogramma begint bij de school omdat school voor veel kinderen een veilige plek is. Erna Mannen: “Ze gaan makkelijker naar de sportclub als de trainer ook al op school sportles gaf. Na een eerste kennismaking met een sport stromen ze – vaak voor het eerst – door naar het lidmaatschap van een sportclub. En soms komt de voetbalclub de training gewoon op school geven.”
 

Goede begeleiding

Ex-topsporter Ronald Huethorst verzorgt voor Special Heroes atletiekworkshops voor kinderen en (jong) volwassenen met gedragsproblemen. “Mensen denken vaak dat je kinderen met gedragsproblemen niets kunt leren, ze luisteren immers slecht. Ik vind het een uitdaging om ze op een begrijpelijk niveau iets uit te leggen en ze te laten bewegen. Dankzij Special Heroes merken ze hoe leuk sport en bewegen is.”

Fijn dat er goede begeleiding bij is, zegt Carolien, de moeder van Sanne. “De bewegingsagoog en orthopedagoog houden rekening met Sanne’s verstandelijke mogelijkheden. Dat moet ook, want ze kan maar kort haar aandacht ergens bij houden. Ik merk dat ze nu leert om iets af te maken, terwijl ze daar altijd moeite mee had.”
 

Schommelen

Waarom viel de keus op de naam Special Heroes? Iedereen kan een sportheld zijn, ook kinderen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, gedragsproblemen of autisme, zegt Erna Mannen. “We kijken altijd naar wat een kind wél kan. Ouders zijn vaak blij verrast over wat er mogelijk is voor hun zoon of dochter. Ook voor ernstig meervoudig beperkte kinderen zijn er manieren van bewegen, bijvoorbeeld schommelen.”

Na een eerste pilot in 2006 ging Special Heroes in 2009 officieel landelijk van start – met financiële hulp van het ministerie van VWS – en inmiddels doen bijna 400 scholen in Nederland mee. Tijdens de lesuren organiseren lokale sportclubs kennismakingsactiviteiten. Dit helpt de kinderen en hun ouders een sportvereniging te kiezen die bij het kind past. In de fase daarna verzorgen de sportclubs na schooltijd een aanbod op school of bij de vereniging. Als een kind zich eenmaal verbindt met een club, raakt Special Heroes op de achtergrond.
 

Special Heroes Art

Het programma Special Heroes is uitgebreid met Special Heroes Art waarbij kinderen op school kunnen kennismaken met kunst en cultuur. En er zijn plannen om iets met voeding en gezondheid te gaan doen. Mannen: “We zijn voor scholen een soort buitenboordmotor op het gebied van vrije tijd en gezondheid aan het worden!”

Meer info: specialheroes.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al sinds de start van Special Heroes in 2006 is Menzis partner en medefinancier. Menzis brengt graag mensen – en vooral ook kinderen en jongeren – in beweging en steunt projecten die drempels wegnemen om te gaan sporten en bewegen. Wil je weten hoeveel kinderen die deelnamen aan Special Heroes met Menzis in beweging kwamen, bekijk dan de beweegscore