Stoppen met alcohol

Hoe geaccepteerd is dat? Floris, Petra en Iris vertellen

Als je zegt een week of maand te stoppen met alcohol merk je al snel dat geen alcohol drinken sociaal nog niet echt geaccepteerd lijkt te zijn. Laat staan als je, zoals Floris, Petra en Iris, nooit (meer) drinkt. 

‘Niet altijd zin om het uit te leggen’

Petra (44): “Vroeger dronk ik heel af en toe een glaasje port of Baileys, tot ik last kreeg van duizelingen. Na veel onderzoeken bleken die door een lage bloeddruk te komen. Mijn neuroloog vertelde mij dat alleen een gezonde levensstijl, waaronder niet drinken, zou kunnen helpen. Omdat ik toch al een matige drinker was, was de stap om helemaal te stoppen zo gezet. Als je iets kunt doen om gezonder te leven, dan doe je dat toch? Mensen vragen mij voortdurend waarom ik niet drink. Geen alcohol drinken lijkt bijna niet sociaal geaccepteerd. Omdat ik niet altijd zin heb om het uit te leggen, kap ik het vaak af met ‘beter voor mijn gezondheid’. Ik denk dat mijn niet-drinken mensen kan confronteren met hun eigen gedrag. Heel soms mis ik de gezelligheid en het sociale aspect van drinken, maar de gezondheidsvoordelen wegen voor mij zwaarder dan de nadelen.”
 

‘De lachende derde’

Floris (38): “Tot een paar jaar terug dronk ik ‘gewoon’ alcohol. Omdat ik een alles-of-niets-type ben, ben ik van de een op de andere dag gestopt. Tot op heden heb ik daar nog geen moment spijt van gehad. Inmiddels weet mijn omgeving dat ik niet meer drink, dus opmerkingen als ‘wat ongezellig’ hoor ik nog maar zelden. Doordat ik het tegenwoordig ook minder laat maak, ben ik de volgende ochtend de lachende derde. Ik slaap goed en word zonder hoofdpijn wakker. Ook voel ik mij fitter en minder moe. Als ik uit ben, drink ik meestal tonic. Nooit alcoholvrij bier. Weet je wat ik wel fijn zou vinden? Als er ooit een echt lekkere alcoholvrije rode wijn zou worden gemaakt. Ik vind het mooi om te zien dat vrienden zich geregeld aan mij aanpassen en ook een avond minder of zelfs niet drinken. Dat ik ooit een bron van inspiratie zou worden om matiger met alcohol om te gaan had niemand drie jaar geleden kunnen bedenken!”
 

‘Ik ga op het hoogtepunt weg’

Iris (43): “Wat ongezellig dat je niet drinkt, hoor ik vaak. Alsof een borrel of etentje minder leuk is omdat ik iets anders drink dan de meerderheid. Dan denk ik: het kan juist ook heel ongezellig worden als iemand te veel drinkt! Bewust geen alcohol drinken blijven mensen vreemd vinden. Toen ik een jaar of achttien was, heb ik weleens een slokje geproefd, maar ik vond het niet lekker. Daarom heb ik nooit de behoefte gehad om te gaan drinken. Wat mij betreft heeft niet-drinken alleen maar voordelen: het past binnen een gezonde levensstijl, ik krijg al die extra calorieën niet binnen en heb nooit een kater. Tel daarbij op dat ik heel gelukkig word van een verse jus d’orange of smoothie en je snapt dat ik het niet mis. Wel ga ik op feestjes altijd op het hoogtepunt weg, dan vind ik het mooi geweest. Broodnuchter tussen lallende mensen staan is niet aan mij besteed.”
 

Stoppen met alcohol? 3 tips

  1. Vertel aan je omgeving dat je (even) niet drinkt. Steun en acceptatie is belangrijk om het vol te kunnen houden.
  2. Borrel in het verschiet? Zorg voor een lekker alcoholvrij alternatief.
  3. Bereid je erop voor dat je opmerkingen krijgt als ‘doe gezellig mee’ of ‘één drankje kan toch wel?!’ Gezellig kan ook zonder drank, en jij weet zelf wat het beste voor je is.