Blij worden van binnenuit?

Deze tips helpen je op weg

Bijna lente! Word je daar ook zo vrolijk van? Fijn natuurlijk, maar nog fijner als je zelf in de hand hebt hoe blij en zonnig je je voelt. 4 tips die kunnen helpen om blij te worden en  vreugde te ontwikkelen van bínnenuit.

Vaak zijn we geneigd te denken dat de vreugde in ons leven van buitenaf moet komen: door leuke ervaringen, mooie spullen of fijne gebeurtenissen. Meditatielerares Christina Feldman pleit er in haar boek Boundless Heart voor om ´radicaal anders tegen vreugde aan te kijken´: de wortels daarvan liggen ín ons, schrijft zij. Als we er maar aandacht voor hebben. De eerste belangrijke tip om van binnenuit blij te worden is dus om aandacht te cultiveren voor het ‘nu’.

1 Train je aandacht

Door meditatie, yoga of andere bewustzijnsoefeningen kunnen we onszelf trainen om aandachtiger te leven. Het grote voordeel daarvan is dat we minder met de aandacht afdwalen naar het verleden of piekeren over de toekomst, en meer bij dit moment aanwezig zijn. ‘De vreugde van een goed getrainde geest’, noemt Joost van den Heuvel Rijnders dit in zijn boek Terug naar de markt - boeddhisme in het dagelijks leven. Wakker zijn in plaats van door het leven te ‘slaapwandelen’ kan je verrassend veel kleine beloningen opleveren. Je krijgt simpelweg meer oog voor allerlei kleine, fijne dingen die er toch al waren. Denk aan een vriendelijke lach van iemand op straat, de smaak van je warme kop soep of cappuccino, het gezang van een vogel bij je raam. Wat je aandacht geeft groeit! 

2 Leef naar je waarden

Wat vind jij echt belangrijk in je leven? Wat zijn jouw waarden? Dus niet die van je ouders, die je misschien voorhielden dat een carrière of duur huis belangrijk zijn, of die van onze cultuur, die veel hamert op een mooi uiterlijk, maar wat geeft jóu een goed, zinvol en blij gevoel? Vrijheid? Zorgzaamheid? Sportiviteit? Betrokkenheid bij anderen of het milieu? Onderzoek en formuleer je waarden: ze zijn de wegenkaart van je leven. Ze zullen je helpen om keuzes te maken die goed bij jou passen en je een vervuld, vreugdevol gevoel geven.

3 Wees vrijgevig

Steeds weer blijkt uit onderzoek dat vrijgevigheid mensen gelukkig maakt. Geven is een hogere vorm van eigenbelang, heeft de Dalai Lama ooit gezegd. Dus geef wat je kunt! Dat hoeft geen geld te zijn, al kan het steunen van een goed doel zeker bevredigend zijn. Je kunt ook aandacht geven door echt naar iemand te luisteren; je kunt tijd geven, door vrijwilligerswerk of door iets voor een ander te doen. Je kunt je auto of fiets uitlenen, iemand op straat helpen – als je er eenmaal oog voor krijgt, liggen de kansen voor het oprapen. Let vooral ook op het blije gevoel dat jij hier zélf van krijgt.

4 Beoefen dankbaarheid

Dankbaarheid is typisch zo´n fijn gevoel dat we bewust kunnen cultiveren, en kunnen laten groeien door er aandacht aan te geven. Natuurlijk kent iedereen stress, tegenslag of verdriet, maar daarnaast zijn er ook altijd wel dingen waar we dankbaar voor kunnen zijn. Mensen die een dankbaarheidsdagboekje bijhouden en iedere avond 3 dingen noteren waar ze die dag dankbaar voor waren, blijken zich na 3 weken al significant beter te voelen. Ook een aanrader: de dankbaarheidsbrief. Schrijf iemand die jij dankbaar bent een persoonlijke brief of kaart – dat brengt diegene vreugde én maakt jou blij.