Sociale contacten

Verrijk je sociale leven

Heb je moeite om contacten te leggen met andere mensen? Of om vriendschappen te onderhouden? Dat is ook best ingewikkeld. Hopelijk helpen onze tips en artikelen je op weg.

Suggesties voor jou

(Nog) geen suggesties beschikbaar

We hebben nog geen gegevens over jou, jouw doelen en jouw gezondheid. Doe mee, zodat we de onderwerpen en categorieën kunnen laten zien die bij je passen.

Deelname is gratis en voor iedereen!

background

Hoe maak je sociale contacten?

Contact maken met anderen is voor de één makkelijker dan voor de ander. Een praatje maken is niet altijd makkelijk, zeker niet met vreemden. Toch kan het je meer opleveren dan je misschien denkt. Ergens hebben we allemaal die angst om afgewezen te worden of voor gek te staan. We zijn bang om oninteressant over te komen of bang dat de ander niet op ons zit te wachten.

Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat mensen zich gelukkiger gaan voelen als ze persoonlijk contact leggen. Je voelt je erbij horen en het vermindert zelfs stress en zo voelen we ons geestelijk en lichamelijk beter. Door een praatje te maken met elkaar, ook gewoon in je straat, dorp of stad, help je mee aan een gezelliger en gezondere samenleving.

Altijd online: hebben we nog wel écht contact?

Het veelvuldig gebruik van de mobiele telefoon of tablet heeft extreem veel invloed op de omgang met elkaar. Het maakt het gemakkelijker om contact te maken of te houden, maar is er ook een andere kant? In hoeverre gaat onze ‘online verslaving’ ten koste van echt contact? Bellen we elkaar ook nog wel? En steken we niet meer tijd in Facebook dan in real-life afspraken? Kinderen hebben hierin wel grenzen nodig. Maar voor volwassenen is online contact eerder een aanvulling dan een vervanging en misschien wel een verrijking. Doordat er ook veelvuldig digitaal contact is, heb je veel meer onderwerpen om bij aan te haken als je elkaar in werkelijkheid ziet. Je deelt even wat foto’s met elkaar waardoor je anderen op een makkelijke manier deelgenoot maakt van je leven.

Hoe belangrijk zijn sociale contacten?

Deze behoefte om ergens bij te horen zit nog sterk in ons DNA verweven. Ondanks dat we onszelf tegenwoordig makkelijk alleen kunnen redden, blijven we altijd een schreeuwende sociale behoefte houden. Niet voor niets is eenzaamheid ontzettend slecht voor de gezondheid; het vergroot de kans bijvoorbeeld op een hartaanval. Heb je moeite om contacten te leggen met andere mensen? Of om vriendschappen te onderhouden? Dat is ook best ingewikkeld. Hopelijk helpen onze tips en artikelen je op weg.