Smart omgaan met je smartphone
Met de volgende tips
Smartphones slokken steeds meer van onze energie op en dat is niet echt gezond. Met eenvoudige maatregelen krijg je meer grip op de relatie tussen jou en je elektronische metgezel.
Uit een studie van onderzoeksbureau Dscout blijkt dat de gemiddelde smartphone-bezitter het apparaat zo’n 2.600 keer per dag aanraakt. De 10% van de mensen die hun smartphone het meest intensief gebruikt, komt zelfs tot 5.400 keer swipen, klikken of scrollen. De studie werd gedaan bij 95 smartphone-bezitters. Van tevoren werd er een tracker op de smartphone geïnstalleerd die hun gedrag kon volgen. De tijd die ze aan hun smartphone besteden was maar liefst 2,42 uur per dag, de intensieve gebruikers kwamen zelfs aan 3,75 uur. Veel gebruikers (87%!) bleken zelfs ’s nachts wel een keer hun smartphones te checken. Terwijl het gebruik eigenlijk de hele dag doorgaat, vanaf het moment dat we wakker worden.
Heeft al dat smartphonegebruik gevolgen voor onze gezondheid? Als we even de discussie over elektromagnetische straling en het risico op ongelukken op de weg buiten beschouwing laten, zien we de volgende nadelige gevolgen:
1. Verslaving
Smartphonegebruik kan een verslaving worden. Talloze onderzoekers houden zich inmiddels bezig met de oorzaken en gevolgen ervan. Bij een onderzoek onder Zwitserse studenten bleek dat ruim 16% tekenen vertoonde van smartphone-verslaving, waarbij ze aangaven dat ze meenden niet zonder hun smartphone te kunnen en dat ze die blijven gebruiken, ondanks de problemen die ze erdoor ondervinden in het dagelijkse leven.
2. Slechte conditie
Als je veel met je smartphone bezig bent, bijvoorbeeld om te gamen, gaat er tijd verloren die je veel beter zou kunnen besteden aan zwemmen, wandelen, voetballen, et cetera. Intensieve smartphonegebruikers zijn fysiek minder actief en dat gaat ten koste van hun gezondheid en conditie, bleek uit een studie onder Chinese studenten. Ook bleek dat de samenstelling van hun lichaam minder gunstig was: meer vetweefsel, minder spierweefsel.
3. Slechte nachtrust
Smartphonegebruik gaat ten koste van je nachtrust. Bij een studie onder Libansese studenten bleek dat 35,9% overdag moe was door smartphonegebruik ’s avonds laat, 38.1 procent gaf toe dat de slaapkwaliteit was afgenomen en 35,8% sliep regelmatig minder dan 4 uur per nacht als gevolg van smartphone-gebruik. Gebrek aan nachtrust kan bijdragen aan concentratieproblemen, depressie (en natuurlijk vermoeidheid). Ook kan de suikerhuishouding erdoor ontregelen met overgewicht en diabetes type 2 als reëel risico.
4. Depressieve gevoelens
Bij mensen met een smartphoneverslaving komen depressieve gevoelens, stress en angst vaker voor. Dat wil nog niet zeggen dat smartphones depressies veroorzaken. Het kan ook zijn dat mensen die bang, gestrest of depressief zijn, vaker naar hun smartphone grijpen.
Al met al reden genoeg om eens kritisch naar je smartphone-gedrag te kijken. Heb jij het aantal uren dat je doorbrengt met je favoriete apparaat nog in de hand? Zou je eigenlijk liever minder bezig willen zijn met je smartphone of heb je zelfs het gevoel dat je smartphone instaat tussen jou en een gezond en gelukkig leven? De volgende tips helpen:
- Installeer de app Moments. Daarmee track jij je smartphonegebruik en dat geeft inzicht in je smartphonegebruik. Bewustwording is de eerste stap op weg naar verandering.
- Ban de smartphone uit de slaapkamer. ’s Nachts nog even WhatsApp-en, ’s morgens snoozen met de wekker-app, dat zijn dingen die in de hand werken dat we met de smartphone opstaan en er mee naar bed gaan.
- Zet geluiden, badges, berichten en signaleringen uit. Gebruik alleen het geluidssignaal voor de telefoon. Zo blijf je makkelijker van je smartphone af. Als jij de hele tijd wordt onderbroken door geluidjes, is het veel lastiger om niet even te kijken.
- Verwijder de apps die jou teveel in de ban houden. Vooral shopping apps, games en social media worden het meest intensief gebruikt.
- Zet je smartphone helemaal uit, en leg hem buiten handbereik als je een belangrijke taak moet doen (zoals autorijden!).