Goedkoop en gezond boodschappen doen

Bewuster en voordeliger de supermarkt door

Op zoek naar bespaartips voor je boodschappen? Mooie kreten, fris uitziende verpakkingen en mooie praatjes verkopen beter. Door de verkooptrucs in de supermarkt te herkennen, wapen je jezelf beter. Laat je niet zomaar verleiden, lees onze tips. 

Aanbevolen voor jou

Ontdek je persoonlijke tips

Meld je aan bij SamenGezond of log in. Dan zie je direct welke onderwerpen en tips bij jou passen! 

Deelname is gratis en voor iedereen

Meld je aan
background

Besparen op je dagelijkse boodschappen? Koop slim!

De supermarkt wordt wel eens vergeleken met een jungle. Verleidingen liggen op de loer en onbewust word je beïnvloed door prikkels van kleuren, vormen, geluiden en geuren. Ben jij je bewust van alle verkooptrucs die worden toegepast bij jouw dagelijkse of wekelijkse boodschappen? Door slim te zijn en de verkooptrucs te herkennen, wapen je jezelf beter.

Zo vind je de groente- en fruitafdeling van de supermarkt meestal aan het begin van de supermarkt. De truc is dat als we beginnen met gezonde producten, we daarna van onszelf ‘toestemming’ krijgen om los te gaan op minder gezonde afdelingen zoals bij de snoep, koek en toetjes. Ook verkopen mooie kreten, fris uitziende verpakkingen en mooie praatjes beter. Maar ze kunnen jou als consument wel op het verkeerde been zetten als je boodschappen doet. Wat je ziet en leest op de verpakking, hoeft niet altijd te kloppen.

Slim boodschappen doen: lees etiketten

Als er ‘ambachtelijk’, ‘vers’ of ‘natuurlijk’ op de verpakking staat, dan klinkt dat mooi. Maar het zegt niets. Laat je dus niet foppen als je slim boodschappen doet. Zo kan een ‘ambachtelijk’ brood net zo goed in de fabriek zijn gemaakt. Op veel etiketten staat ook de voedingswaarde per portie, bijvoorbeeld per glas of koekje. Maar dat kan verwarrend zijn. Fabrikanten bepalen namelijk zelf hoe groot zo’n portie is. Zo rekent de ene fabrikant 30 gram voor 1 portie en de andere 45 gram. En nog een andere valkuil: soms zitten er 2 koeken in een meeneemverpakking en wordt het aantal calorieën gemeld van 1 koek. Dat lijkt namelijk gezonder!

Wat zijn bespaartips voor je boodschappen?

Kijk in de winkel vooral in de onderste schappen. Hier staan de minder bekende, vaak goedkopere merken. Ze smaken meestal net zo goed. Als je prijzen vergelijkt, is het ook slim om naar de hoeveelheden te kijken. Niet in elke pot of zak groenten of bonen zit evenveel. Dat geldt ook bij blikjes vis. Bij veel producten staat een kiloprijs vermeld, dat maakt vergelijken makkelijker. Meer tips? Lees onze 8 tips voor iedereen die goedkoop boodschappen wil doen.